Trwa ładowanie...
09-07-2009 16:24

Bardzo letni deser

Nie ma chyba nic prostszego niż przygotowanie owocowego musu. Świeży, słodki i zdrowy... Zwłaszcza najmłodsi potwierdzą, że trudno o lepszy deser.

Bardzo letni deserŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2e75p5
d2e75p5

Nie ma chyba nic prostszego niż przygotowanie owocowego musu. Świeży, słodki i zdrowy... Zwłaszcza najmłodsi potwierdzą, że trudno o lepszy deser.

O zaletach owocowych przysmaków przekonywać chyba nikogo nie trzeba. A że podawane są zwykle na zimno - to idealne desery na lato!

Z sosem malinowym

Potrzebne składniki to: 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, 3 białka i do przybrania 3 łyżki płatków migdałowych. Sos zrobimy z 30 dag świeżych lub mrożonych malin, 1 łyżki cukru, 3 łyżek gęstej śmietany i serka homogenizowanego.

Żelatynę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dolewamy szklankę wrzątku i wsypujemy pół szklanki cukru. Mieszamy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą, a następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i chłodzimy przez 60 minut.

Gdy całość zacznie się ścinać, mikserem ubijamy masę na pianę. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 1/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Teraz pozostaje delikatnie połączyć obie masy i wstawić je do lodówki na godzinę.

d2e75p5

Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni, następnie zabieramy się za sos. Maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sitko. Mieszamy z serkiem.

Deser podajemy, wlewając na talerzyki porcję sosu malinowego, wkładając solidne racje schłodzonego musu i posypując płatkami migdałowymi.

Klasyczny jabłkowy

Przygotujemy go z: 50 g cukru pudru, 3 jabłek, 3 białek, 1 opakowania żelatyny, 1/4 szklanki wody i odrobiny mięty do dekoracji.

Jabłka przecieramy na tarce, gotujemy przez kilka minut na patelni, następnie odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ostudzonej żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Wreszcie łączymy jabłka z pianą, rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Mus serwujemy przyozdobiony listkami mięty.

d2e75p5

Winny mandarynkowy

Niezbędne składniki to: 6 mandarynek, 3 białka, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki wytrawnego białego wina, a do przybrania 3 mandarynki i 2 łyżki startej gorzkiej czekolady.

Mandarynki musimy dokładnie wyszorować i osuszyć. Z dwóch ścieramy skórkę, a resztę owoców obieramy, miksujemy i przecieramy przez sito. Teraz bierzemy się za śmietanę, którą ubijamy z cukrem i skórką, stopniowo wlewając przecier z mandarynek i wino. Z białek ubijamy pianę i łączymy z kremem.

Całość chowamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Przed podaniem dobrze jest mus ponownie ubić i po nałożeniu do naczyń przybrać kawałkami mandarynek oraz posypać czekoladą.

d2e75p5

Eksperymenty wskazane

Jak widać, zasady przygotowywania owocowych musów są banalnie proste. Dlatego właśnie warto eksperymentować i łączyć różne smaki, na przykład przyrządzając mus bananowo-truskawkowy.

Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo. Nie warto mieszać ze sobą wielu (czterech lub więcej) rodzajów owoców. Efekt może być ciekawy i kolorowy, ale trudno będzie rozpoznać konkretny smak, całość stanie się mdła i pozbawiona charakteru. Lepiej postawić na wyraziste, nawet kontrastowe, ale łatwe do rozpoznania smaki.

qk

fot. Jupiterimages

d2e75p5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e75p5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj