Bardzo letni deser
Nie ma chyba nic prostszego niż przygotowanie owocowego musu. Świeży, słodki i zdrowy... Zwłaszcza najmłodsi potwierdzą, że trudno o lepszy deser.
Nie ma chyba nic prostszego niż przygotowanie owocowego musu. Świeży, słodki i zdrowy... Zwłaszcza najmłodsi potwierdzą, że trudno o lepszy deser.
O zaletach owocowych przysmaków przekonywać chyba nikogo nie trzeba. A że podawane są zwykle na zimno - to idealne desery na lato!
Z sosem malinowym
Potrzebne składniki to: 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, 3 białka i do przybrania 3 łyżki płatków migdałowych. Sos zrobimy z 30 dag świeżych lub mrożonych malin, 1 łyżki cukru, 3 łyżek gęstej śmietany i serka homogenizowanego.
Żelatynę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dolewamy szklankę wrzątku i wsypujemy pół szklanki cukru. Mieszamy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą, a następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i chłodzimy przez 60 minut.
Gdy całość zacznie się ścinać, mikserem ubijamy masę na pianę. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 1/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Teraz pozostaje delikatnie połączyć obie masy i wstawić je do lodówki na godzinę.
Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni, następnie zabieramy się za sos. Maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sitko. Mieszamy z serkiem.
Deser podajemy, wlewając na talerzyki porcję sosu malinowego, wkładając solidne racje schłodzonego musu i posypując płatkami migdałowymi.
Klasyczny jabłkowy
Przygotujemy go z: 50 g cukru pudru, 3 jabłek, 3 białek, 1 opakowania żelatyny, 1/4 szklanki wody i odrobiny mięty do dekoracji.
Jabłka przecieramy na tarce, gotujemy przez kilka minut na patelni, następnie odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ostudzonej żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Wreszcie łączymy jabłka z pianą, rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Mus serwujemy przyozdobiony listkami mięty.
Winny mandarynkowy
Niezbędne składniki to: 6 mandarynek, 3 białka, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki wytrawnego białego wina, a do przybrania 3 mandarynki i 2 łyżki startej gorzkiej czekolady.
Mandarynki musimy dokładnie wyszorować i osuszyć. Z dwóch ścieramy skórkę, a resztę owoców obieramy, miksujemy i przecieramy przez sito. Teraz bierzemy się za śmietanę, którą ubijamy z cukrem i skórką, stopniowo wlewając przecier z mandarynek i wino. Z białek ubijamy pianę i łączymy z kremem.
Całość chowamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Przed podaniem dobrze jest mus ponownie ubić i po nałożeniu do naczyń przybrać kawałkami mandarynek oraz posypać czekoladą.
Eksperymenty wskazane
Jak widać, zasady przygotowywania owocowych musów są banalnie proste. Dlatego właśnie warto eksperymentować i łączyć różne smaki, na przykład przyrządzając mus bananowo-truskawkowy.
Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo. Nie warto mieszać ze sobą wielu (czterech lub więcej) rodzajów owoców. Efekt może być ciekawy i kolorowy, ale trudno będzie rozpoznać konkretny smak, całość stanie się mdła i pozbawiona charakteru. Lepiej postawić na wyraziste, nawet kontrastowe, ale łatwe do rozpoznania smaki.
qk
fot. Jupiterimages