"Bake Off - Ale Ciacho": chleb domowy
Polacy uwielbiają świeży, domowy chleb. Z przygotowaniem tego wypieku zmierzyli się uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho".
W pracowni pachniało nie tylko świeżym chlebem, ale i pysznymi drożdżowymi bułeczkami.
W konkurencji technicznej uczestnicy mieli za zadanie przygotować chleb według przepisu jurorki Gosi Molskiej. W zadaniu autorskim zmierzyli się z tematem słodkich, drożdżowych bułeczek. Małgorzata Rybacka została gwiazdą wypieków tygodnia, a z programem pożegnała się Natalia Chwarścianek. Poniżej przepis na chrupiący i domowy chleb, czyli temat przewodni odcinka. Najlepiej smakuje z domowym masłem i smarowidłami.
*Składniki na chleb domowy *
200 g zaczynu Poolish*
ok. 500 g mąki pszennej typ 750
250 ml wody
1 płaska łyżka stołowa miodu lipowego
1 płaska łyżka stołowa soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
odrobina oleju do wysmarowania miski
mąka do podsypania koszyka i łopaty
Wymieszaj wszystkie składniki w misce lub mikserze. Postaraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo chleb wyjdzie zbity. Wyrabiaj ciasto, aż będzie błyszczące i elastyczne. Zrób test, czy ciasto jest dostatecznie wyrobione. Rozciągnij małą kulkę ciasta między palcami - jeśli powstaje z niego cienka membrana, oznacza to, że wytworzyły się w nim wiązania glutenowe i chleb będzie sprężysty. Jeśli ciasto podczas rozciągania się rwie, musisz wyrabiać je do skutku. Ciasto możesz też wyrabiać hakiem miksera, ale lepiej jest od pewnego momentu robić to ręcznie. Chleb lubi ciepło rąk, a ty będziesz mieć lepszą kontrolę nad konsystencją.Wyrobione ciasto włóż do posmarowanej olejem miski i posmaruj z wierzchu delikatnie olejem. Miskę zakryj ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrastania do podwojenia objętości. Możesz użyć szuflady grzewczej. W tym czasie dwukrotnie wyjmij ciasto z miski i delikatnie rozpłaszcz i złóż na trzy, jakbyś chciał złożyć list przed wsadzeniem do koperty. Dzięki temu ciasto będzie miało po
wypieczeniu bardziej równomierną strukturę. Kiedy ciasto wyrośnie (sprawdź to dotykając ciasta mocno palcem, jeśli wgłębienie po palcu szybko wraca do poprzedniego stanu, to znaczy, że ciasto jest dostatecznie wyrośnięte, jeśli wgłębienie po palcu pozostaje - powinno jeszcze rosnąć, albo, co gorsza, przerosło). Rozgrzej piekarnik z kamieniem w środku do 245 stopni. Delikatnie uformuj z ciasta okrągły bochenek, uważając, żeby nie odgazować za bardzo ciasta. Bochenek ułóż w obficie wysypanym mąką koszyczku do wyrastania. Posyp mąką z wierzchu i przykryj ściereczką. Pozostaw do dalszego wyrastania. Spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby w środku wytworzyła się para. Kiedy chleb wyrośnie, ostrożnie przenieś go na drewnianą łopatę (również wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Możesz naciąć ciasto. Zsuń chleb na kamień (jeśli używasz papieru, razem z papierem). Po 15 minutach obniż temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Piecz kolejne 30 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (postukaj w niego
palcem od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, jest gotowy). Spryskaj skórkę wodą. Wystudź chleb na kratce.
UWAGA: Nie dodawaj całej mąki. Podczas wyrabiania ciasta dodawaj ją stopniowo żeby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto nie powinno być zbyt twarde. Powinno się łatwo wyrabiać.
*Zaczyn Poolish *
1 szklanka wody niechlorowanej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 szklanka mąki chlebowej 750
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki mąki żytniej
Składniki starannie wymieszać i przykryte odstawić najlepiej na około 12 godzin.
SMAROWIDŁA
*Domowe masło *
400 g śmietany
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka zimnej (lodowatej) wody
Pasta z wędzonej sielawy
twaróg
chrzan
cytryna
koperek
sielawy wędzone
sól, pieprz
Wymieszaj składniki past tak, aby uzyskać idealnie zbilansowany smak.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/