Babcine cepeliny

Czas przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Smaczne cepeliny przypomną nam o kuchni naszych babć. Farsz w środku możemy dopasować do naszych upodobań. Oto przepis na cepeliny z mięsem mielonym, cebulką i boczkiem. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

Cepeliny czyli kartacze z mięsemCepeliny czyli kartacze z mięsem
Alina Jasińska

Składniki

  • ziemniaki mączyste – 1½ kg
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • łopatka wieprzowa (zmielona) – 500 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • suszony majeranek
  • natka pietruszki
  • cebula – 2 szt.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Okrasa

  • cebula posiekana na drobno
  • 200 g boczku pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka oleju

Przepis

Ilość mąki będzie zależała od rodzaju ziemniaków. Czasem będzie to więcej, jeśli ziemniaki okażą się bardziej wodniste. Ciasto musi być elastyczne, inaczej będzie się rozrywać.

Przepis

Farsz: czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić według uznania i dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki.

Przepis

Ciasto: Ziemniaki obrać, połowę porcji ugotować, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Drugą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ścierkę położyć na misce, włożyć starte ziemniaki, złapać końce ścierki i dobrze wycisnąć ziemniaki z soku. Sok pozostawić na chwilę, aż skrobia osiądzie na dnie miski. Sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków. Połączyć ze sobą ziemniaki surowe i gotowane. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić elastyczne ciasto (jak na pierogi). Uformować rulon, odcinać kawałki po około 2 cm. Spłaszczyć na swojej dłoni, na środek wyłożyć łyżkę farszu. Zawijać brzegi do góry i dokładnie zlepić. Następnie uformować podłużny sopel. Obtoczyć w mące, ułożyć na stolnicy. Pozostałe cepeliny formować w ten sam sposób. Zagotować około 2 l posolonej wody. Na gotującą wodę wkładać kartacze, niech luźno pływają. Nie należy wkładać do wody wszystkich na raz. Kiedy wypłyną, pogotować jeszcze kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Przepis

Okrasa: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę. Dodać boczek i razem zarumienić.

Przepis

Cepeliny polać okrasą i danie jest gotowane do podania.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany