Aromatyczne pieczone warzywa
Pieczone warzywa mogą być zarówno smaczną przekąską, jak i dodatkiem do dania głównego. Aby nie były mdłe przygotowujemy do nich genialną marynat e z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i octu balsamicznego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 duże obrane i pokrojone wzdłuż marchewki
- 2 duże pokrojone wzdłuż pietruszki
- 1 duża obrana i pokrojona na ćwiartki czerwona cebula
- 2 duże obgotowane, pokrojone grubo ziemniaki
- 2 cukinie pokrojone w grube plastry
- sól, pieprz
Polewa:
- 2 łyżki syropu z cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżka oliwy
- 1 łyżka rozmarynu
Przepis
- Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać. Warzywa polać polewą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Plastry cukinii odłożyć.
- Pozostałe warzywa ułożyć na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec warzywa przez 30 minut, dodać cukinię i piec jeszcze 20 minut.
- Doskonale smakują solo lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl