7 pomysłów na salsę

Pasuje nie tylko do chipsów i nachosów. Aromatyczny sos z drobno krojonych warzyw lub owoców doskonale komponuje się także z grillowanym mięsem i rybami, pieczonymi ziemniakami czy… pierogami. Wzbogaca smak grzanek i kanapek. Istnieje mnóstwo wersji salsy. Oto kilka z nich.

Salsa pomidorowaSalsa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Salsa z mango

Dojrzałe mango ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Dzięki temu jest znakomitą bazą salsy. Owoc obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego posiekane: czerwoną cebulę, garść świeżej kolendry i papryczkę chili (jej ilość zależy od tego, jak pikantny sos chcemy otrzymać). Doprawiamy solą i sokiem z limonki, który możemy zastąpić posiekanymi listkami werbeny cytrynowej. Salsę podajemy od razu po przygotowaniu lub odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu wszystkie smaki lepiej się "przegryzą".

Salsa z pomidorów

Najbardziej klasyczna wersja sosu, jadana już przez Inków, Majów i Azteków. Do przygotowania salsy możemy wykorzystać pomidory z puszki, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są świeże, dojrzałe i pachnące. Pozbawiamy je skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy w drobną kostkę lub po prostu siekamy. Do pomidorów dodajemy drobno posiekaną cebulę, czerwoną albo czosnkową, posiekaną kolendrę, ewentualnie natkę pietruszki oraz trochę oliwy i octu winnego. Wszystko mieszamy, na koniec doprawiając przyprawą cajun, czyli mieszanką pieprzu kajeńskiego, słodkiej papryki, czosnku, selera, oregano, tymianku, pieprzu czarnego i soli.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Salsa z pieczonych buraków

Pyszny sos można przygotować z rozmaitych składników. Na przykład buraków, które myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie postępujemy z kwaśnym jabłko. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, natkę pietruszki i papryczkę chili. Dolewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i granulowanym czosnkiem.

Chimichurri

Pod tą egzotyczną nazwą kryje się argentyńska wersja salsy, świetnie pasująca do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy oliwą i czerwonym octem winnym lub sokiem z limonki, doprawiamy szczyptą płatków chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum godzinę w przykrytym naczyniu, w chłodnym miejscu.

Salsa z melona i ogórka

Smaczna, orzeźwiająca i aromatyczna, idealna do grillowanych mięs czy ryb. Zadanie jest proste. Miąższ melona (najlepiej odmiany kantelupa) i ogórka gruntowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy oliwę, sok z limonki, skórkę startą z cytryny, rozgnieciony czosnek, posiekaną papryczkę chili i listki mięty. Doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy przed podaniem.

Guacamole

Inny meksykański klasyk, który również zaliczany jest zwykle do kategorii "salsa". Guacamole świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak je przyrządzić? Podstawowy przepis polega na roztarciu widelcem miąższu dojrzałego awokado (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), a następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

Salsa z pieczonej papryki

Pyszny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu. Dojrzałą, czerwoną paprykę smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st. (najlepiej z termoobiegiem). Po przestygnięciu pozbawiamy skóry oraz gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy pokrojone jabłko, posiekany czosnek, gęsty jogurt naturalny, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce