7 pomysłów na salsę

Pasuje nie tylko do chipsów i nachosów. Aromatyczny sos z drobno krojonych warzyw lub owoców doskonale komponuje się także z grillowanym mięsem i rybami, pieczonymi ziemniakami czy… pierogami. Wzbogaca smak grzanek i kanapek. Istnieje mnóstwo wersji salsy. Oto kilka z nich.

Salsa pomidorowaSalsa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Salsa z mango

Dojrzałe mango ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Dzięki temu jest znakomitą bazą salsy. Owoc obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego posiekane: czerwoną cebulę, garść świeżej kolendry i papryczkę chili (jej ilość zależy od tego, jak pikantny sos chcemy otrzymać). Doprawiamy solą i sokiem z limonki, który możemy zastąpić posiekanymi listkami werbeny cytrynowej. Salsę podajemy od razu po przygotowaniu lub odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu wszystkie smaki lepiej się "przegryzą".

Salsa z pomidorów

Najbardziej klasyczna wersja sosu, jadana już przez Inków, Majów i Azteków. Do przygotowania salsy możemy wykorzystać pomidory z puszki, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są świeże, dojrzałe i pachnące. Pozbawiamy je skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy w drobną kostkę lub po prostu siekamy. Do pomidorów dodajemy drobno posiekaną cebulę, czerwoną albo czosnkową, posiekaną kolendrę, ewentualnie natkę pietruszki oraz trochę oliwy i octu winnego. Wszystko mieszamy, na koniec doprawiając przyprawą cajun, czyli mieszanką pieprzu kajeńskiego, słodkiej papryki, czosnku, selera, oregano, tymianku, pieprzu czarnego i soli.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Salsa z pieczonych buraków

Pyszny sos można przygotować z rozmaitych składników. Na przykład buraków, które myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie postępujemy z kwaśnym jabłko. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, natkę pietruszki i papryczkę chili. Dolewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i granulowanym czosnkiem.

Chimichurri

Pod tą egzotyczną nazwą kryje się argentyńska wersja salsy, świetnie pasująca do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy oliwą i czerwonym octem winnym lub sokiem z limonki, doprawiamy szczyptą płatków chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum godzinę w przykrytym naczyniu, w chłodnym miejscu.

Salsa z melona i ogórka

Smaczna, orzeźwiająca i aromatyczna, idealna do grillowanych mięs czy ryb. Zadanie jest proste. Miąższ melona (najlepiej odmiany kantelupa) i ogórka gruntowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy oliwę, sok z limonki, skórkę startą z cytryny, rozgnieciony czosnek, posiekaną papryczkę chili i listki mięty. Doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy przed podaniem.

Guacamole

Inny meksykański klasyk, który również zaliczany jest zwykle do kategorii "salsa". Guacamole świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak je przyrządzić? Podstawowy przepis polega na roztarciu widelcem miąższu dojrzałego awokado (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), a następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

Salsa z pieczonej papryki

Pyszny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu. Dojrzałą, czerwoną paprykę smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st. (najlepiej z termoobiegiem). Po przestygnięciu pozbawiamy skóry oraz gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy pokrojone jabłko, posiekany czosnek, gęsty jogurt naturalny, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów