7 pomysłów na salsę
Pasuje nie tylko do chipsów i nachosów. Aromatyczny sos z drobno krojonych warzyw lub owoców doskonale komponuje się także z grillowanym mięsem i rybami, pieczonymi ziemniakami czy… pierogami. Wzbogaca smak grzanek i kanapek. Istnieje mnóstwo wersji salsy. Oto kilka z nich.
Salsa z mango
Dojrzałe mango ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Dzięki temu jest znakomitą bazą salsy. Owoc obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego posiekane: czerwoną cebulę, garść świeżej kolendry i papryczkę chili (jej ilość zależy od tego, jak pikantny sos chcemy otrzymać). Doprawiamy solą i sokiem z limonki, który możemy zastąpić posiekanymi listkami werbeny cytrynowej. Salsę podajemy od razu po przygotowaniu lub odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu wszystkie smaki lepiej się "przegryzą".
Salsa z pomidorów
Najbardziej klasyczna wersja sosu, jadana już przez Inków, Majów i Azteków. Do przygotowania salsy możemy wykorzystać pomidory z puszki, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są świeże, dojrzałe i pachnące. Pozbawiamy je skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy w drobną kostkę lub po prostu siekamy. Do pomidorów dodajemy drobno posiekaną cebulę, czerwoną albo czosnkową, posiekaną kolendrę, ewentualnie natkę pietruszki oraz trochę oliwy i octu winnego. Wszystko mieszamy, na koniec doprawiając przyprawą cajun, czyli mieszanką pieprzu kajeńskiego, słodkiej papryki, czosnku, selera, oregano, tymianku, pieprzu czarnego i soli.
Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Salsa z pieczonych buraków
Pyszny sos można przygotować z rozmaitych składników. Na przykład buraków, które myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. Następnie kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie postępujemy z kwaśnym jabłko. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, natkę pietruszki i papryczkę chili. Dolewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i granulowanym czosnkiem.
Chimichurri
Pod tą egzotyczną nazwą kryje się argentyńska wersja salsy, świetnie pasująca do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy oliwą i czerwonym octem winnym lub sokiem z limonki, doprawiamy szczyptą płatków chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum godzinę w przykrytym naczyniu, w chłodnym miejscu.
Salsa z melona i ogórka
Smaczna, orzeźwiająca i aromatyczna, idealna do grillowanych mięs czy ryb. Zadanie jest proste. Miąższ melona (najlepiej odmiany kantelupa) i ogórka gruntowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy oliwę, sok z limonki, skórkę startą z cytryny, rozgnieciony czosnek, posiekaną papryczkę chili i listki mięty. Doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy przed podaniem.
Guacamole
Inny meksykański klasyk, który również zaliczany jest zwykle do kategorii "salsa". Guacamole świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak je przyrządzić? Podstawowy przepis polega na roztarciu widelcem miąższu dojrzałego awokado (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), a następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.
Salsa z pieczonej papryki
Pyszny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu. Dojrzałą, czerwoną paprykę smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st. (najlepiej z termoobiegiem). Po przestygnięciu pozbawiamy skóry oraz gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy pokrojone jabłko, posiekany czosnek, gęsty jogurt naturalny, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.