10 produktów wzmacniających odporność

Wyglądając końca zimy, nasz organizm domaga się witamin, by mieć siłę do walki z licznymi infekcjami.

Obraz

/ 11Wzmocnij swoją odporność

Obraz
© archiwum

O świeże owoce trudno, warzywa mają po kilka miesięcy, które spędziły w magazynach. Wyglądając końca zimy, nasz organizm domaga się witamin, by mieć siłę do walki z licznymi infekcjami. Na szczęście zdrowia nie musimy szukać daleko - zamiast do apteki wybierzmy się po nie do najbliższego spożywczaka, gdzie nie trzeba recepty na najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze produkty lecznicze.

/ 111. Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodszy od cukru, za to w przeciwieństwie do czystej sacharozy zawiera naturalny antybiotyk: inhibinę. Niszczy ona drobnoustroje zagnieżdżające się w błonie śluzowej górnych dróg oddechowych (głównie nosa i gardła). Miód lipowy działa ponadto wykrztuśnie i przeciwgorączkowo, wzmaga też wydzielanie potu, dzięki czemu pozbywamy się z organizmu szkodliwych toksyn.
Warto spróbować również propolisu - kitu pszczelego, znanego ze skutecznego zwalczania baterii, wirusów oraz grzybów.

/ 112. Jogurt, maślanka, mleko acidofilne

Obraz
© sxc.hu

Regularne spożywanie produktów mlecznych zawierających probiotyki (czyli "dobre" bakterie) sprzyja wzrostowi ogólnej odporności przez zwalczanie infekcji jeszcze przed jej wystąpieniem. Kultury bakterii probiotycznych, budując ochronną barierę w naszym układzie pokarmowym, uniemożliwiają przenikanie drobnoustrojów z żywności do organizmu.

/ 113. Kasza gryczana

Obraz
© Stanisław Skowron/Wikimedia Commons

Dostarcza nam dużej ilości cennych witamin z grupy B - między innymi witaminę B6, która zwiększa produkcję białych krwinek, naszych małych "żołnierzy" w wojnie z chorobami. Dodatkowo zawarty w kaszy magnez sprzyja rozluźnieniu układu nerwowego, działa łagodnie uspokajająco, koi układ krwionośny.

/ 114. Orzechy, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni

Obraz
© flickr.com/mynameisharsha/cc 2.0/at/sa

Razem z nimi zjadamy trudną do przecenienia witaminę E - naturalny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki (pojedyncze cząsteczki tlenu). Te ostatnie powodują m.in. przyspieszone starzenie się komórek, ich uszkodzenia oraz śmierć, co znaczącą wpływa na naszą odporność.

/ 115. Kiełki

Obraz
© flickr.com/veganfeast/cc 2.0/at

To prawdziwe źródło zdrowia. Kiełki zawierają wszystkie cenne witaminy i mikroelementy, jakie możemy znaleźć w roślinach, tylko od kilku do nawet pięćdziesięciu razy bardziej skondensowane. Łatwo przyswajalne, dodające energii oraz wigoru produkty możemy nawet wyhodować samodzielnie w kuchni.

/ 116. Czosnek

Obraz
© sxc.hu

Piekący smak, kontrowersyjny zapach, ale sukcesy lecznicze niekwestionowane - czosnek działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo, a także spowalnia rozmnażanie się wirusów. Wszystko to dzięki allicynie, naturalnemu antybiotykowi obecnemu w ząbkach tego leczniczego warzywa. Podobne, choć słabsze właściwości wykazują substancje obecne w porze oraz cebuli.

/ 117. Ryby morskie

Obraz
© sxc.hu

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, z których najważniejsze w żywieniu są kwas alfa-linolenowy, kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy. Wszystkie one wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz usprawniają wytwarzanie hormonów działających przeciwzapalnie, niektóre również łagodzą dolegliwości przy chorobach układu oddechowego. Kwasy omega-3 można też znaleźć m.in. w owocach morza, siemieniu lnianym oraz orzechach włoskich.

/ 118. Owoce cytrusowe

Obraz
© sxc.hu

Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki oraz cytryny zawierają znaczne ilości witaminy C, ale nie tylko o nią chodzi. W idealnej proporcji występują także bioflawonoidy, zwłaszcza rutyna. Uszczelnia ona ścianki naczyń krwionośnych, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów do krwi. W czasie infekcji zmniejsza obrzęk śluzówki i wspomaga działanie witaminy C.

10 / 119. Jajko

Obraz
© sxc.hu

Oprócz łatwo przyswajalnego białka dostarcza nam cennego minerału: cynku. Żółtko zawiera spore ilości tego minerału, który skutecznie spowalnia rozmnażanie się wirusów, skracając tym samym czas trwania chorób wywołanych przez drobnoustroje. Cynk działa też przeciwzapalnie i pomaga utrzymać pożądany poziom witaminy A. Znajdziemy go także w serach żółtych, pełnoziarnistym pieczywie, mięsie, roślinach strączkowych, a także - szczególnie obficie - w wątróbce oraz pestkach dyni.

11 / 1110. Natka pietruszki

Obraz
© sxc.hu

Uważa się ją za jedno z najbogatszych źródeł witaminy C - jedynej, której nie można przedawkować. Regularne jej przyjmowanie wspomaga układ odpornościowy, a uderzeniowa dawka pozwala łatwiej walczyć z rozmaitymi chorobami. Dość wspomnieć, że witamina C, dzięki zwiększeniu poziomu interferonu (substancji działającej przeciwwirusowo) pozwala skrócić czas trwania np. przeziębienia nawet o trzy czwarte. Duże ilości tej witaminy znajdziemy m.in. w czerwonych i czarnych porzeczkach, kapuście (zarówno świeżej, jak i kiszonej), kiwi, szpinaku, czerwonej papryce, jabłkach, cebuli, brukselce, truskawkach, pomidorach, ziemniakach, gruszkach, kalafiorze oraz owocach cytrusowych.

mb

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik