Żywieniowe mity
Istnieje co najmniej kilka takich przekonań kulinarnych, które zwyczajnie mijają się z prawdą. Warto je zweryfikować.
Najzdrowiej bez tłuszczu
Najzdrowsza dieta to beztłuszczowa - to dopiero mit, jakich mało. Zacznijmy od tego, że bardzo trudno byłoby całkowicie wykluczyć tłuszczu z naszego menu, a nawet jeśli - na pewno nie jest to zdrowe. Co więcej, bez tłuszczy nasz organizm nie mógłby istnieć. Stanowią one bowiem jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i kontrolowanie produkcji związków regulujących wiele funkcji życiowych w organizmie.
Wgetariańska zdrowsza od mięsnej
Niekoniecznie. Z przeprowadzanych badań wynika co prawda, że weganie rzadziej cierpią na nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienne serca, niektóre nowotwory i cukrzycę, a do tego żyją dłużej. Zauważyć jednak trzeba, że najczęściej spowodowane jest to nie tyle dietą, co po prostu... zdrowym stylem życia. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są bogate w podstawowe witaminy i minerały. Jeśli zostaną wykluczone z codziennego menu i nie będą zastąpione innymi produktami o podobnych właściwościach, na pewno odbije się to na zdrowiu.
Ostrożnie z cytrusami
Jedzenie kwaśnych produktów zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu - czy rzeczywiście? Faktem jest, że ludzki organizm bardzo dba o zachowanie takiej równowagi, bo nawet najmniejsza zmiana w zasadowości krwi może być bardzo niekorzystna. Na szczęście osoby zdrowe mogą bez problemu zajadać się kwaśnymi produktami (w końcu od tego mamy np. nerki). Owoce takie jak pomarańcze, czy grejpfruty raczej nam nie zaszkodzą, a na pewno są bogatym źródłem witaminy C.
Popijanie posiłków szkodzi?
Tak naprawdę, to czysta woda mineralna nie powinna nikomu zaszkodzić. Osobom mającym skłonności do wzdęć i niestrawności zdecydowanie odradzamy wodę gazowaną (także inne napoje), żeby nie wprowadzać dodatkowych ilości gazów do układu trawiennego. Ryzyko wzdęcia można zmniejszyć także jedząc powoli i nie rozmawiając z pełnymi ustami.
Najlepsze są surowe warzywa
Nie zawsze. Niektóre gatunki fasoli zawierają cyjanek, który ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Ziemniaki na surową są niestrawne, brokuły tracą gorycz, a ugotowana marchew i pomidory uwalniają substancje zwane karotenoidami i likopenami, przez co nie tylko są lepiej przyswajalne, ale mają działanie przeciwutleniające.
Zdrowsza bo ma mniej tłuszczu
Nieprawda. Wszystkie mają po 9 kcal w 1 gramie. Oliwa z oliwek jest zdrowa, bo zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a te (w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych) mają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Powodują np. obniżenie poziomu cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oliwa z oliwek jest zdrowa, ponieważ jest dobrym substytutem tłuszczów nasyconych.
Ryby są lepsze od mięsa
Tak, ale nie wszystkie. Łosoś i makrela zawierają dużą ilość tłuszczu, choć trzeba przyznać, że są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwa nie jest także teoria zakładająca, że drób jest chudym mięsem. Wszystko zależy bowiem od sposobu jego przygotowania. Przykładowo indyk gotowany na parze to mniej jak 200 kcal. Natomiast kurczak smażony i zjedzony ze skórką to już prawdziwa bomba kaloryczna.
Cukier uzależnia
To bzdura! Zgodnie z definicją encyklopedyczną uzależnienie to stan psychicznej i fizycznej zależności od jakiegoś środka, przejawiający się przymusem jego przyjmowania. Nałogowi palacze, jeśli nie mają dostępu do papierosów czują naprawdę bolesny brak nikotyny. Czy cierpisz katusze, kiedy nie masz czym posłodzić herbaty lub kawy? W tym przypadku mowa o uzależnieniu jest naprawdę dużą przesadą.