Żywieniowe mity

Istnieje co najmniej kilka takich przekonań kulinarnych, które zwyczajnie mijają się z prawdą. Warto je zweryfikować.

Obraz

/ 8Najzdrowiej bez tłuszczu

Obraz
© Jupiterimages.com

Najzdrowsza dieta to beztłuszczowa - to dopiero mit, jakich mało. Zacznijmy od tego, że bardzo trudno byłoby całkowicie wykluczyć tłuszczu z naszego menu, a nawet jeśli - na pewno nie jest to zdrowe. Co więcej, bez tłuszczy nasz organizm nie mógłby istnieć. Stanowią one bowiem jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i kontrolowanie produkcji związków regulujących wiele funkcji życiowych w organizmie.

/ 8Wgetariańska zdrowsza od mięsnej

Obraz
© Jupiterimages.com

Niekoniecznie. Z przeprowadzanych badań wynika co prawda, że weganie rzadziej cierpią na nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienne serca, niektóre nowotwory i cukrzycę, a do tego żyją dłużej. Zauważyć jednak trzeba, że najczęściej spowodowane jest to nie tyle dietą, co po prostu... zdrowym stylem życia. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są bogate w podstawowe witaminy i minerały. Jeśli zostaną wykluczone z codziennego menu i nie będą zastąpione innymi produktami o podobnych właściwościach, na pewno odbije się to na zdrowiu.

/ 8Ostrożnie z cytrusami

Obraz
© flickr.com/buenosaurus/cc 2.0/at

Jedzenie kwaśnych produktów zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu - czy rzeczywiście? Faktem jest, że ludzki organizm bardzo dba o zachowanie takiej równowagi, bo nawet najmniejsza zmiana w zasadowości krwi może być bardzo niekorzystna. Na szczęście osoby zdrowe mogą bez problemu zajadać się kwaśnymi produktami (w końcu od tego mamy np. nerki). Owoce takie jak pomarańcze, czy grejpfruty raczej nam nie zaszkodzą, a na pewno są bogatym źródłem witaminy C.

/ 8Popijanie posiłków szkodzi?

Obraz
© Jupiterimages.com

Tak naprawdę, to czysta woda mineralna nie powinna nikomu zaszkodzić. Osobom mającym skłonności do wzdęć i niestrawności zdecydowanie odradzamy wodę gazowaną (także inne napoje), żeby nie wprowadzać dodatkowych ilości gazów do układu trawiennego. Ryzyko wzdęcia można zmniejszyć także jedząc powoli i nie rozmawiając z pełnymi ustami.

/ 8Najlepsze są surowe warzywa

Obraz
© Jupiterimages.com

Nie zawsze. Niektóre gatunki fasoli zawierają cyjanek, który ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Ziemniaki na surową są niestrawne, brokuły tracą gorycz, a ugotowana marchew i pomidory uwalniają substancje zwane karotenoidami i likopenami, przez co nie tylko są lepiej przyswajalne, ale mają działanie przeciwutleniające.

/ 8Zdrowsza bo ma mniej tłuszczu

Obraz
© sxc.hu

Nieprawda. Wszystkie mają po 9 kcal w 1 gramie. Oliwa z oliwek jest zdrowa, bo zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a te (w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych) mają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Powodują np. obniżenie poziomu cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oliwa z oliwek jest zdrowa, ponieważ jest dobrym substytutem tłuszczów nasyconych.

/ 8Ryby są lepsze od mięsa

Obraz
© sxc.hu

Tak, ale nie wszystkie. Łosoś i makrela zawierają dużą ilość tłuszczu, choć trzeba przyznać, że są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwa nie jest także teoria zakładająca, że drób jest chudym mięsem. Wszystko zależy bowiem od sposobu jego przygotowania. Przykładowo indyk gotowany na parze to mniej jak 200 kcal. Natomiast kurczak smażony i zjedzony ze skórką to już prawdziwa bomba kaloryczna.

/ 8Cukier uzależnia

Obraz
© sxc.hu

To bzdura! Zgodnie z definicją encyklopedyczną uzależnienie to stan psychicznej i fizycznej zależności od jakiegoś środka, przejawiający się przymusem jego przyjmowania. Nałogowi palacze, jeśli nie mają dostępu do papierosów czują naprawdę bolesny brak nikotyny. Czy cierpisz katusze, kiedy nie masz czym posłodzić herbaty lub kawy? W tym przypadku mowa o uzależnieniu jest naprawdę dużą przesadą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru