Trwa ładowanie...
d4i2p5x
24-11-2022 10:01

Żur postny z grzybami

Przepis

Postna zupa, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej. Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie. Przepis z bloga "Królestwo garów".

d4i2p5x
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 0,5 l dobrego żurku,
  • 60 g grzybów suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki),
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe, aby się nie rozpadały podczas gotowania),
  • listek laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-8 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki oleju.
Przepis
  • Grzyby włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na około godzinę.
  • Grzyby odsączyć, płynu w którym się moczyły nie wylewać!
  • Grzyby pokroić.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek. Przesmażyć.
  • Dodać grzyby, wlać wodę, w której się moczyły i dusić, aż grzyby będą miękkie.
  • Do podduszonych grzybów z cebulą, dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.
  • Następnie dodać żurek zamieszać i zagotować. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
  • Można dodać śmietanę, ale nie ma potrzeby.

Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze

   Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Żur postny z grzybami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
Więcej tematów
d4i2p5x