Żur postny z grzybami
Postna zupa, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej. Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie. Przepis z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- Grzyby włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na około godzinę.
- Grzyby odsączyć, płynu w którym się moczyły nie wylewać!
- Grzyby pokroić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek. Przesmażyć.
- Dodać grzyby, wlać wodę, w której się moczyły i dusić, aż grzyby będą miękkie.
- Do podduszonych grzybów z cebulą, dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.
- Następnie dodać żurek zamieszać i zagotować. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
- Można dodać śmietanę, ale nie ma potrzeby.
Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze