Żur postny z grzybami
Postna zupa, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej. Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie. Przepis z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Grzyby włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na około godzinę.
- Grzyby odsączyć, płynu w którym się moczyły nie wylewać!
- Grzyby pokroić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek. Przesmażyć.
- Dodać grzyby, wlać wodę, w której się moczyły i dusić, aż grzyby będą miękkie.
- Do podduszonych grzybów z cebulą, dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.
- Następnie dodać żurek zamieszać i zagotować. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
- Można dodać śmietanę, ale nie ma potrzeby.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl