Zupa rybna w nowym wydaniu. Smakuje jak w najlepszej restauracji
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na zupę rybną. Recepturę możemy do woli modyfikować, w zależności od dostępności składników. Zdaniem znawców najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie kilku gatunków. Ryby gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw. Nie należy przesadzić z długim czasem obróbki termicznej, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Dobrym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg różnych morskich ryb,
- 50 dag ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- pół szklanki słodkiej śmietanki,
- 8 kromek bułki,
- 5 dag masła,
- szklanka mleka,
- 2 kieliszki białego wina,
- 1cebula,
- 2 marchwie,
- pęczek natki pietruszki,
- zielony koper,
- sól, pieprz.
- Zagotować 2 l wody . Posolić i dodać drobno pokrojoną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystko gotować 15 min. Następnie dodać obrane ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrojoną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości.
- Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos.
- Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze