Zupa rybna w nowym wydaniu. Smakuje jak w najlepszej restauracji

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na zupę rybną. Recepturę możemy do woli modyfikować, w zależności od dostępności składników. Zdaniem znawców najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie kilku gatunków. Ryby gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw. Nie należy przesadzić z długim czasem obróbki termicznej, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Dobrym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe.

Zupa rybnaZupa rybna

Składniki

  • 1 kg różnych morskich ryb,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • 8 kromek bułki,
  • 5 dag masła,
  • szklanka mleka,
  • 2 kieliszki białego wina,
  • 1cebula,
  • 2 marchwie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • zielony koper,
  • sól, pieprz.

Przepis

  • Zagotować 2 l wody . Posolić i dodać drobno pokrojoną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystko gotować 15 min. Następnie dodać obrane ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrojoną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości.
  • Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos.
  • Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  • Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm