30-04-2008 10:51
Zupa rybna innaczej
Przepis
2.9
(15 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1 kg różnych morskich ryb,
- 50 dag ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- pół szklanki słodkiej śmietanki,
- 8 kromek bułki,
- 5 dag masła,
- szklanka mleka,
- 2 kieliszki białego wina,
- cebula,
- 2 marchwie,
- pęczek natki pietruszki,
- zielony koper,
- sól, pieprz
Przepis
Zagotować 2 l wody . Posolić i dodać drobno pokrajoną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystko gotować 15 min. Następnie dodać obrane ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrajoną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia.
Przepis dodał użytkownik julia313
Zupa rybna innaczej
Rodzaj potrawy |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.