Zrób sobie przerwę na kawę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Czarna i aromatyczna - jak ją zaparzyć

Obraz
© 123RF.COM

Nic tak nie stawia na nogi, jak filiżanka dobrej kawy. Mocna, aromatyczna, bez cukru z odrobiną mleka i szczyptą cynamonu – taka jest moja ulubiona. Kawę możemy zaparzyć na wiele sposobów. Jeśli więc jesteś smakoszem tego napoju i nie wyobrażasz sobie życia bez espresso, latte czy macchiato, koniecznie powinieneś się dowiedzieć jak odpowiednio zaparzyć kawę, by wydobyć z jej ziaren cały smak i aromat.

/ 7Dla niewymagających – „plujka”

Obraz
© 123RF.COM

Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorąca wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką, czekamy aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – dolewamy mleko, dodajemy cukier i pijemy. W ten sposób nie uzyskamy jednak głębi smaku, a do tego te irytujące fusy. Dlatego warto raz na zawsze pożegnać się z tą metodą parzenia kawy i poszukać innych sposób na przygotowanie tego napoju.

/ 7W filtrze

Obraz
© Shutterstock.com

Do filtra z wkładem, umieszczonego w dzbanku wsypujemy odpowiednią ilość kawy (w zależności od tego, ile filiżanek chcemy przygotować). Następnie zalewamy ją powoli gorącą wodą. Fusy zatrzymają się na filtrze. Jest to więc nieco ulepszona wersja tradycyjnego parzenia. Nie potrzebujemy ekspresu, czajniczka czy innych urządzeń.

/ 7W ekspresie przelewowym

Obraz
© Shutterstock.com

Takie ekspresy cieszą się dużą popularnością. Nie są drogie, zajmują niewiele miejsca i są dość wydajne. Woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą. W takim ekspresie jest specjalny podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy. Pamiętajmy jednak, by kawa nie podgrzewała się zbyt długo, ponieważ napar straci swój aromat.

/ 7W ekspresie ciśnieniowym

Obraz
© Fotolia

Jeśli mamy nieco bardziej zasobny portfel, możemy pokusić się o zakup ekspresu ciśnieniowego. Służy on wyłącznie do przygotowywania espresso, a wszystkie inne rodzaje kawy (caffe latte, caffe machiato, cappuccino itp.) powstają po prostu na jego bazie. Kawę wsypujemy do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniatamy. Sitko umieszcza się w specjalnej kolbie, kolbę natomiast  -  w tzw. grupie. Kiedy woda w bojlerze osiągnie odpowiednią temperaturę (88-92 stopni Celsjusza), zaczyna się proces ekstrakcji kawy. Kawa stanowi opór dla przechodzącej przez nią wody. Wytwarza się wówczas odpowiednie ciśnienie. Tak przygotowany napar charakteryzuje się ma delikatną warstwą jasnobrązowej pianki (tzw. crema). Kawa do takiego ekspresu powinna być mielona drobniej.

/ 7W caffetierce  -  moka

Obraz
© Shutterstock.com

Ten sposób parzenia przypomina nieco parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część specjalnego czajniczka, czyli caffetierki napełniamy zimną wodą, nad nią znajduje się sitko ze zmieloną kawą, a nad nim z kolei – górny pojemnik na napój. Czajniczek stawiamy na kuchence, gotująca się woda w dolnym zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar. W sklepach znajdziemy duży wybór caffetierek, ich ceny zaczynają się już od 20 złotych. Warto więc zaopatrzyć się w taki czajniczek.

/ 7Po turecku

Obraz
© Shutterstock.com

Kawa po turecku – bardzo aromatyczna i dosyć mocna. Wbrew powszechnemu w Polsce poglądowi, kawa zalewana, nie jest kawą po turecku. Sporo osób tak robi, a jest to poważny błąd. Przede wszystkim, kawę po turecku parzymy w specjalnym miedzianym tygielku. Nasypaną do niego mieloną kawę mieszamy z cukrem, a następnie zalewamy zimną wodą. Później podgrzewamy tygielek, nie dopuszczając jednak do tego, aby woda się zagotowała. Zanim przelejemy gorący napar do filiżanek, należy dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Warto dodać do kawy odrobinę cynamonu lub kardamonu, co wzbogaci jej smak.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości