Kawa na ostro
Czarna lub z mlekiem, słodka jak niebo lub gorzka niczym piekielna smoła. Latte, cappuccino, espresso, czy zwykła parzona... Oczywiście mowa o kawie, jednym z najbardziej lubianych napojów świata. Również Polacy ją kochają. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zazwyczaj pijemy ją "saute" lub z najbardziej oczywistymi dodatkami: cukrem, mlekiem lub śmietanką.
Kawę można jednak doprawić inaczej, bardziej egzotycznie. Absolutnie nie po to, by zdominować jej charakterystyczny aromat. Wprost przeciwnie, by ukazać całkiem nowe oblicze kawy. Oto lista propozycji, dzięki którym poznasz nowe aromaty i smaki ulubionego napoju.
Nietypowe dodatki do kawy odmienią jej smak
Czarna lub z mlekiem, słodka jak niebo lub gorzka niczym piekielna smoła. Latte, cappuccino, espresso, czy zwykła parzona... Oczywiście mowa o kawie, jednym z najbardziej lubianych napojów świata. Również Polacy ją kochają. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zazwyczaj pijemy ją "saute" lub z najbardziej oczywistymi dodatkami: cukrem, mlekiem lub śmietanką.
Kawę można jednak doprawić inaczej, bardziej egzotycznie. Absolutnie nie po to, by zdominować jej charakterystyczny aromat. Wprost przeciwnie, by ukazać całkiem nowe oblicze kawy. Oto lista propozycji, dzięki którym poznasz nowe aromaty i smaki ulubionego napoju.
Kawa z chili
Kawa sama w sobie rozgrzewa organizm i jednocześnie zwiększa liczbę spalonych kalorii. Dlatego jest to napój idealny dla osób, które się odchudzają lub walczą z tym, by nie przytyć. Podobne, ale jeszcze silniejsze działanie ma chili. Jeśli te dwa składniki osobno działają tak mocno, to może by je połączyć? Oczywiście, jest to możliwe. Do dzbanka z kawą dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili - najczęściej używa się malutkich, czerwonych papryczek bird eye, ale można również dodać chili serrano. Chili to bogate źródło witamin z grupy B, A, C oraz E. Tak więc kawa z tym dodatkiem to nie tylko znakomity środek rozgrzewający i dodający energii, ale także dostarczający cennych składników napój.
Kawa z imbirem
To bardzo popularne, rozgrzewające połączenie. Choć imbir kojarzy nam się z pikantnym dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych, szczególnie z kuchni azjatyckich i afrykańskich, często spotyka się go w przeróżnych napojach. Kawa z imbirem to idealny napój na zimne wieczory. Przygotowujemy go zaparzając kawę, do której wcześniej dosypaliśmy dość dużą szczyptę mielonego imbiru. Zapach takiego napoju jest fantastyczny, a smak zniewalający. Warto więc wypróbować ten przepis.
Kawa z cynamonem i goździkami
Cynamon jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Dodany do pieczonych owoców czy ciast dodaje im charakterystycznego aromatu. Goździki natomiast dezynfekują jamę ustną, zabijając bakterie i wirusy. Zmielony cynamon i zmielone goździki możemy dodać do kawy, by powstał wspaniały napój. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z ilością przypraw. Na filiżankę kawy wystarczy jedynie mała szczypta cynamonu i pół goździka. Po dodaniu przypraw do dzbanka z kawą zaparzamy ją lub gotujemy dwie - trzy minuty, by smaki się przeniknęły.
Kawa z kardamonem i szafranem
Kardamon i szafran uważane są za afrodyzjaki. Z tego też powodu to bardzo popularne przyprawy w kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu. W krajach arabskich bardzo popularny jest napój o nazwie gahwa, czyli kawa właśnie z kardamonem i szafranem. Przygotowując ten znakomity napój musimy pamiętać, że kardamon bardzo szybko traci swój aromat, dlatego też musimy wyłuskać go ze skorupek i wrzucić do kawy tuż przed podaniem. Warto pestki kardamonu wcześniej zgnieść - zapach i smak będą o wiele bardziej intensywne.
Kawa z wanilią
Wanilia kojarzy się z deserami - ta wspaniała przyprawa używana jest właśnie w ciastach, kremach i innych dodatkach do słodkości. Najlepsza jest świeża wanilia. Jej przygotowanie jest proste - laskę wanilii należy rozciąć wzdłuż i nożykiem wyskrobać aromatyczne nasionka. Te nasionka to także znakomity dodatek do kawy. Aby nie stracić aromatu, musimy taki napój przygotować w specyficzny sposób - w rondelku gotujemy troszeczkę wody z cukrem i wanilią, a następnie ten syrop dodajemy do wcześniej zaparzonej kawy. Gotowe i pyszne! Wygraj robot planetarny Philips HR7954!
Kawa pięciu przemian
Ta chińska wersja podawania kawy wpływa podobno na nasze siły witalne, humor i zdrowie. W rzeczywistości to kawa z mieszanką kilku przypraw. Potrzebujemy zmielony cynamon, goździki, imbir, kardamon i ziarna kolendry. Najpierw w garnuszku zaparzamy kawę. Dorzucamy przyprawy (łyżeczka mieszanki na garnuszek 200 ml) i gotujemy dwie minuty. Na koniec dosypujemy trochę cukru, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Taka wersja kawy pobudza i poprawia nastrój, jest więc znakomita na przyjęcia.
Kawa z miętą i pieprzem
Nie tylko gorąca kawa może być przygotowana z ostrymi przyprawami. Także kawa mrożona, traktowana jak deser może zawierać takie dodatki. Klasycznym przykładem jest bardzo popularna w krajach na południu Europy - w Hiszpanii czy we Włoszech - kawa z miętą i pieprzem. Aby przygotować taki napój potrzebujemy już zaparzoną kawę rozpuszczalną, którą mieszamy w blenderze z mlekiem, kostkami lodu, listkami mięty i połówą łyżeczki pieprzu na dwie szklanki kawy. To wspaniały napój orzeźwiający, który dodatkowo zwiększa apetyt. Smacznego!
AD/mp/kuchnia.wp.pl