Kawa na ostro

Czarna lub z mlekiem, słodka jak niebo lub gorzka niczym piekielna smoła. Latte, cappuccino, espresso, czy zwykła parzona... Oczywiście mowa o kawie, jednym z najbardziej lubianych napojów świata. Również Polacy ją kochają. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zazwyczaj pijemy ją "saute" lub z najbardziej oczywistymi dodatkami: cukrem, mlekiem lub śmietanką.

Kawę można jednak doprawić inaczej, bardziej egzotycznie. Absolutnie nie po to, by zdominować jej charakterystyczny aromat. Wprost przeciwnie, by ukazać całkiem nowe oblicze kawy. Oto lista propozycji, dzięki którym poznasz nowe aromaty i smaki ulubionego napoju.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Nietypowe dodatki do kawy odmienią jej smak

Obraz
© 123RF.COM

Czarna lub z mlekiem, słodka jak niebo lub gorzka niczym piekielna smoła. Latte, cappuccino, espresso, czy zwykła parzona... Oczywiście mowa o kawie, jednym z najbardziej lubianych napojów świata. Również Polacy ją kochają. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego napoju. Zazwyczaj pijemy ją "saute" lub z najbardziej oczywistymi dodatkami: cukrem, mlekiem lub śmietanką.

Kawę można jednak doprawić inaczej, bardziej egzotycznie. Absolutnie nie po to, by zdominować jej charakterystyczny aromat. Wprost przeciwnie, by ukazać całkiem nowe oblicze kawy. Oto lista propozycji, dzięki którym poznasz nowe aromaty i smaki ulubionego napoju.

/ 8Kawa z chili

Obraz
© 123RF.COM

Kawa sama w sobie rozgrzewa organizm i jednocześnie zwiększa liczbę spalonych kalorii. Dlatego jest to napój idealny dla osób, które się odchudzają lub walczą z tym, by nie przytyć. Podobne, ale jeszcze silniejsze działanie ma chili. Jeśli te dwa składniki osobno działają tak mocno, to może by je połączyć? Oczywiście, jest to możliwe. Do dzbanka z kawą dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili - najczęściej używa się malutkich, czerwonych papryczek bird eye, ale można również dodać chili serrano. Chili to bogate źródło witamin z grupy B, A, C oraz E. Tak więc kawa z tym dodatkiem to nie tylko znakomity środek rozgrzewający i dodający energii, ale także dostarczający cennych składników napój.

/ 8Kawa z imbirem

Obraz

To bardzo popularne, rozgrzewające połączenie. Choć imbir kojarzy nam się z pikantnym dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych, szczególnie z kuchni azjatyckich i afrykańskich, często spotyka się go w przeróżnych napojach. Kawa z imbirem to idealny napój na zimne wieczory. Przygotowujemy go zaparzając kawę, do której wcześniej dosypaliśmy dość dużą szczyptę mielonego imbiru. Zapach takiego napoju jest fantastyczny, a smak zniewalający. Warto więc wypróbować ten przepis.

/ 8Kawa z cynamonem i goździkami

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Dodany do pieczonych owoców czy ciast dodaje im charakterystycznego aromatu. Goździki natomiast dezynfekują jamę ustną, zabijając bakterie i wirusy. Zmielony cynamon i zmielone goździki możemy dodać do kawy, by powstał wspaniały napój. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z ilością przypraw. Na filiżankę kawy wystarczy jedynie mała szczypta cynamonu i pół goździka. Po dodaniu przypraw do dzbanka z kawą zaparzamy ją lub gotujemy dwie - trzy minuty, by smaki się przeniknęły.

/ 8Kawa z kardamonem i szafranem

Obraz
© 123RF.COM

Kardamon i szafran uważane są za afrodyzjaki. Z tego też powodu to bardzo popularne przyprawy w kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu. W krajach arabskich bardzo popularny jest napój o nazwie gahwa, czyli kawa właśnie z kardamonem i szafranem. Przygotowując ten znakomity napój musimy pamiętać, że kardamon bardzo szybko traci swój aromat, dlatego też musimy wyłuskać go ze skorupek i wrzucić do kawy tuż przed podaniem. Warto pestki kardamonu wcześniej zgnieść - zapach i smak będą o wiele bardziej intensywne.

/ 8Kawa z wanilią

Obraz
© 123RF.COM

Wanilia kojarzy się z deserami - ta wspaniała przyprawa używana jest właśnie w ciastach, kremach i innych dodatkach do słodkości. Najlepsza jest świeża wanilia. Jej przygotowanie jest proste - laskę wanilii należy rozciąć wzdłuż i nożykiem wyskrobać aromatyczne nasionka. Te nasionka to także znakomity dodatek do kawy. Aby nie stracić aromatu, musimy taki napój przygotować w specyficzny sposób - w rondelku gotujemy troszeczkę wody z cukrem i wanilią, a następnie ten syrop dodajemy do wcześniej zaparzonej kawy. Gotowe i pyszne! Wygraj robot planetarny Philips HR7954!

/ 8Kawa pięciu przemian

Obraz
© 123RF.COM

Ta chińska wersja podawania kawy wpływa podobno na nasze siły witalne, humor i zdrowie. W rzeczywistości to kawa z mieszanką kilku przypraw. Potrzebujemy zmielony cynamon, goździki, imbir, kardamon i ziarna kolendry. Najpierw w garnuszku zaparzamy kawę. Dorzucamy przyprawy (łyżeczka mieszanki na garnuszek 200 ml) i gotujemy dwie minuty. Na koniec dosypujemy trochę cukru, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Taka wersja kawy pobudza i poprawia nastrój, jest więc znakomita na przyjęcia.

/ 8Kawa z miętą i pieprzem

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko gorąca kawa może być przygotowana z ostrymi przyprawami. Także kawa mrożona, traktowana jak deser może zawierać takie dodatki. Klasycznym przykładem jest bardzo popularna w krajach na południu Europy - w Hiszpanii czy we Włoszech - kawa z miętą i pieprzem. Aby przygotować taki napój potrzebujemy już zaparzoną kawę rozpuszczalną, którą mieszamy w blenderze z mlekiem, kostkami lodu, listkami mięty i połówą łyżeczki pieprzu na dwie szklanki kawy. To wspaniały napój orzeźwiający, który dodatkowo zwiększa apetyt. Smacznego!

AD/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja