Zmieniły oblicze kuchni
Są rzeczy, które na trwałe wpisały się do naszej codzienności. Bez nich trudno byłoby przygotować codzienny obiad, czy zaparzyć kawę. Od wielu lat po prostu ułatwiają nam życie!
Czajnik elektryczny
W 1891 r. zaczęła je produkować angielska firma Crompton & Company. Pierwsze egzemplarze składały się z dwóch części: górnej, która wyglądała jak zwykły, miedziany czajnik i dolnej - spirali grzewczej umieszczonej na podstawce. Woda podgrzewała się jednak bardzo wolno, bo nie miała kontaktu z przewodami. W 1923 roku Arthur Large umieścił je w miedzianej rurce, co umożliwiło montaż wewnątrz czajnika. Egzemplarze plastikowe zaczęto produkować pod koniec lat 70.
Ekspres do kawy
Pierwsza maszyna przypominająca ekspres do kawy pojawiła się w roku 1855 w Paryżu. W 1901 r. Włoch Luigi Bezzera opatentował kawiarniany ekspres, który w szybki sposób parzył jedną filiżankę kawy. W pełni funkcjonalne urządzenie trafiło do naszych domów około 1969 roku.
Kuchenka gazowa
Pierwszy egzemplarz w 1826 r. zainstalował w swoim domu James Sharp - pracownik gazowni w Northampton. Przez 10 lat zwlekał z produkcją. Kuchenka nie przypominała jednak tej, jaką obecnie znamy. Był to pionowy piecyk, nad palnikiem którego znajdowały się haczyki do zawieszenia mięsa.
Lodówka
W 1834 r. niejaki Jacob Perkins opatentował system sprężania i rozprężania gazu w celu wytwarzania zimna. Prototyp lodówki powstał w 1851 r. i jako gaz wykorzystywał eter, który w 1858 r. zamieniono na amoniak. W 1921 r. dwaj Amerykanie - Copeland i Wales - wymyślili pojemnik, który za pomocą energii elektrycznej wytwarzał i zatrzymywał zimno.
Mikrofalówka
Kiedy amerykański inżynier Percy Spencer odkrył, że krótkofalowa energia elektromagnetyczna radaru wywołuje ruch cząsteczek sprzyjających powstawaniu ciepła, powstanie pierwszej kuchenki mikrofalowej było kwestią czasu. Pierwsze egzemplarze trafiły na rynek w 1947 r. Ich producent, firma Raytheon, nazwała je "Radar Range". Miały ponad 170 cm wysokości, ważyły 340 kilogramów, a ich cena liczona była w tysiącach dolarów. Niewielkie modele pojawiły się dopiero w latach 70-tych ubiegłego wieku.
Mikser
W 1910 r. wynalazł go... piosenkarz! Fred Waring potrzebował urządzenia, które ułatwiłoby mu przygotowywanie ulubionych koktajlów. W 1922 r. Stephen J. Popławski - Amerykanin polskiego pochodzenia - opatentował mikser, który miał system mieszający na spodzie pojemnika. Miał mieszać mleko i słód. Zdobył popularność głównie w lodziarniach.
Szybkowar
Wynaleziony został przez francuskiego fizyka i matematyka Denisa Papina. Zauważył on, że woda wrząca we wnętrzu szczelnie zamkniętego garnka powoduje, że potrawy przygotowują się znacznie szybciej. Ponieważ we wnętrzu dochodziło do gwałtownego wzrostu ciśnienia, szybkowar wyposażył w specjalny zawór umożliwiający jego regulację. W 1682 r. naukowiec zaprezentował nową metodę gotowania przed uczonymi z Royal Society.
Termos
W 1888 r. J.A. d'Arsonval zbudował i zastosował szklane naczynia o podwójnych ściankach, pomiędzy którymi była próżnia. Prawie dziesięć lat później J. Dewar wynalazł termos w takiej postaci, jaką znamy obecnie. W 1925 roku naczynie zostało opatentowane i trafiło do sprzedaży jako pojemnik do przechowywania gorących lub zimnych napojów.
Toster
W 1893 r. pewna angielska firma wymyśliła urządzenie, które podpiekało chleb za pomocą rozżarzonych drutów. Niestety, tylko z jednej strony. Pierwszy toster z czasomierzem, który wyrzucał gotowe grzanki, opatentował Charles Strite. Było to w 1919 r.
Zmywarka
Opatentowana została w 1886 roku przez Amerykankę Josephine Cochrane. Początkowo urządzenie napędzane parą wodną nie zdobyło większej sympatii gospodyń, ale chętnie było wykorzystywane w hotelach i restauracjach. Pierwsze modele automatyczne pojawiły się na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.
qk