Które będą najlepsze?
Zobacz, co dodają barmani do alkoholowych napojów, by stworzyć oryginalne kompozycje. A może zaskoczysz swoich gości podczas domowej imprezy i przygotujesz dla nich kolorowe drinki i słodkie koktajle? Drinki można tworzyć na bazie wódki, ginu, whisky, tequili, rumu, najróżniejszych likierów, win musujących, a nawet piwa i cydru. Do tego gazowane napoje, świeżo wyciśnięte soki, syropy, egzotyczne owoce, no i oczywiście zioła i przyprawy.
Mięta orzeźwia i odświeża
Bardzo popularnym dodatkiem do drinków jest mięta. Doskonale podkreśla smak białego rumu. Kto nie lubi latem wypić orzeźwiającego Mojito – klasycznego drinka rodem z gorącej Kuby, którego jednym z głównych składników jest właśnie mięta. Świeże listki tej rośliny świetnie komponują się także z ginem, cydrem i wermutem. Do tego sok z limonki lub cytryny, syrop z brązowego cukru, kolorowe likiery. Karnawał jeszcze trwa, więc może skusicie się na Cooperstown z gałązką mięty czy błękitną Oazę?
Chili dodaje charakteru
Drinki z chili to propozycja dla miłośników mocniejszych wrażeń. Ta przyprawa jest coraz chętniej stosowana przez barmanów. Za jej pikantny smak odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Do drinków dodaje się świeżą posiekaną papryczkę lub sos tabasco. Prawdziwi twardziele mogą spróbować chili vodka shot: 2-3 plasterki ostrej papryczki zalej kieliszkiem wódki, odstaw do lodówki na kilka godzin i wypij. Inna propozycja to Wściekły pies, czyli kompozycja wódki, soku malinowego i sosu tabasco. Odważnym polecamy także przetestowanie Beer Bustera, martini z chili oraz Chili Vodkatini.
Bazylia pełna aromatu
Jeśli do tej pory wydawało ci się, że bazylia pasuje jedynie do makaronu, sałatki caprese czy pizzy, to jesteś w błędzie. Świeże listki bazylii to składnik wielu drinków. Doskonale komponuje się z wódką, martini, białym rumem i ginem. A co, jeśli chodzi o inne dodatki? Do drinków z bazylią pasują także truskawki, mango, sok z cytryny czy limonki, a także brązowy cukier. Takie koktajle są niezwykle aromatyczne i doskonale orzeźwiają. Kto się skusi na Shanghai Flower, Gin Basil Smash lub Basil and Key Lim Gimlet?
Cynamon nie tylko do szarlotki
Cynamon to obowiązkowy dodatek do grzanego wina lub piwa. Jednak ta korzenna, niezwykle aromatyczna przyprawa sprawdzi się również w zimnych drinkach i koktajlach alkoholowych. Typowo polskim drinkiem jest szarlotka, czyli połączenie Żubrówki i soku jabłkowego ze szczyptą cynamonu. Jeśli zamiast aromatyzowanej wódki dodamy Whiskey Jameson, otrzymamy Apple Jammy. Z kolei wielbicielom koktajli na bazie mleka z pewnością posmakuje mleczno-miodowa whisky z cynamonem.
Tymianek nie tylko do dekoracji
Charakteryzuje się ostrym, lekko pikantnym, jednak przyjemnym zapachem. Dzięki temu świetnie komponuje się z koktajlami owocowymi na bazie rumu. Można go również wykorzystać do aromatyzowania lekkich drinków z wodą gazowaną i aromatyzowanymi wódkami. Gałązki tymianku będą również efektowną dekoracją drinka.