Zioła i przyprawy do drinków

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Które będą najlepsze?

Obraz
© Shutterstock.com

Zobacz, co dodają barmani do alkoholowych napojów, by stworzyć oryginalne kompozycje. A może zaskoczysz swoich gości podczas domowej imprezy i przygotujesz dla nich kolorowe drinki i słodkie koktajle? Drinki można tworzyć na bazie wódki, ginu, whisky, tequili, rumu, najróżniejszych likierów, win musujących, a nawet piwa i cydru. Do tego gazowane napoje, świeżo wyciśnięte soki, syropy, egzotyczne owoce, no i oczywiście zioła i przyprawy.

/ 6Mięta orzeźwia i odświeża

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo popularnym dodatkiem do drinków jest mięta. Doskonale podkreśla smak białego rumu. Kto nie lubi latem wypić orzeźwiającego Mojito – klasycznego drinka rodem z gorącej Kuby, którego jednym z głównych składników jest właśnie mięta. Świeże listki tej rośliny świetnie komponują się także z ginem, cydrem i wermutem. Do tego sok z limonki lub cytryny, syrop z brązowego cukru, kolorowe likiery. Karnawał jeszcze trwa, więc może skusicie się na Cooperstown z gałązką mięty czy błękitną Oazę?

/ 6Chili dodaje charakteru

Obraz
© 123RF.COM

Drinki z chili to propozycja dla miłośników mocniejszych wrażeń. Ta przyprawa jest coraz chętniej stosowana przez barmanów. Za jej pikantny smak odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Do drinków dodaje się świeżą posiekaną papryczkę lub sos tabasco. Prawdziwi twardziele mogą spróbować chili vodka shot: 2-3 plasterki ostrej papryczki zalej kieliszkiem wódki, odstaw do lodówki na kilka godzin i wypij. Inna propozycja to Wściekły pies, czyli kompozycja wódki, soku malinowego i sosu tabasco. Odważnym polecamy także przetestowanie Beer Bustera, martini z chili oraz Chili Vodkatini.

/ 6Bazylia pełna aromatu

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli do tej pory wydawało ci się, że bazylia pasuje jedynie do makaronu, sałatki caprese czy pizzy, to jesteś w błędzie. Świeże listki bazylii to składnik wielu drinków. Doskonale komponuje się z wódką, martini, białym rumem i ginem. A co, jeśli chodzi o inne dodatki? Do drinków z bazylią pasują także truskawki, mango, sok z cytryny czy limonki, a także brązowy cukier. Takie koktajle są niezwykle aromatyczne i doskonale orzeźwiają. Kto się skusi na Shanghai Flower, Gin Basil Smash lub Basil and Key Lim Gimlet?

/ 6Cynamon nie tylko do szarlotki

Obraz
© Shutterstock.com

Cynamon to obowiązkowy dodatek do grzanego wina lub piwa. Jednak ta korzenna, niezwykle aromatyczna przyprawa sprawdzi się również w zimnych drinkach i koktajlach alkoholowych. Typowo polskim drinkiem jest szarlotka, czyli połączenie Żubrówki i soku jabłkowego ze szczyptą cynamonu. Jeśli zamiast aromatyzowanej wódki dodamy Whiskey Jameson, otrzymamy Apple Jammy. Z kolei wielbicielom koktajli na bazie mleka z pewnością posmakuje mleczno-miodowa whisky z cynamonem.

/ 6Tymianek nie tylko do dekoracji

Obraz
© Shutterstock.com

Charakteryzuje się ostrym, lekko pikantnym, jednak przyjemnym zapachem. Dzięki temu świetnie komponuje się z koktajlami owocowymi na bazie rumu. Można go również wykorzystać do aromatyzowania lekkich drinków z wodą gazowaną i aromatyzowanymi wódkami. Gałązki tymianku będą również efektowną dekoracją drinka.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw