Trwa ładowanie...
25-02-2014 17:04

Zdrowotne sekrety pomidora

Jeszcze 200 lat temu uważany za roślinę trującą, pomidor zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne – informuje portal Medical News Today.

Zdrowotne sekrety pomidoraŹródło: 123RF
d42ry4s
d42ry4s

Pomidor (Lycopersicon Mill.) – roślina z rodziny psiankowatych wywodząca się z Ameryki Południowej - był początkowo traktowany w tamtych rejonach z dużą ostrożnością, a nawet zaliczany do gatunków trujących. Jednak wraz z upływem czasu wszystko uległo zmianie. Pomidor zyskał popularność na całym świecie i obecnie stanowi jedno z najbardziej cenionych warzyw zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców.

Zalicza się go do grupy żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, zapewnia organizmowi dodatkowe korzyści zdrowotne.

Z badań wynika, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego (ALA), wpływa na poprawę metabolizmu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej.

Jednym z podstawowych składników warzywa jest także likopen – organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, zaliczany do antyoksydantów. To właśnie on nadaje pomidorowi czerwony kolor, a ponadto, podobnie jak witamina C, pomaga zwalczać wolne rodniki.

d42ry4s

Nie bez znaczenia pozostaje również cholina. Substancja ta wspomaga u człowieka procesy snu, kurczenia się mięśni, nauki i pamięci. Odpowiada m.in. za prawidłową budowę błon komórkowych, przekazywanie impulsów nerwowych, absorpcję tłuszczy oraz obniża stan zapalny organizmu.

Wielu badaczy podkreśla istotny związek między konsumpcją pomidorów a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka, w tym raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka czy piersi.

Wysoka zawartość potasu, błonnika i innych wspomnianych wyżej składników (cholina, witamina C) zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów, a w dodatku pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową, gęstość kości i uniknąć powstawania kamieni nerkowych.

Pomidory są zalecane także kobietom w ciąży oraz ludziom ze skłonnościami depresyjnymi ze względu na obecność kwasu foliowego.

Jednak niektóre osoby powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego warzywa, szczególnie te przyjmujące leki w postaci beta-blokerów i cierpiące na chorobę refluksową przełyku. Radzi się ponadto wybieranie pomidorów z upraw ekologicznych. (PAP)

d42ry4s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42ry4s
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj