Zakwas na chleb żytni
Zakwas to sekret prawdziwego pysznego chleba. Dzięki niemu pieczywo pięknie rośnie i zyskuje niepowtarzalny smak. Chleb na zakwasie nie spleśnieje. Co więcej, może zachowywać świeżość nawet przez tydzień. Jak zrobić domowy zakwas do chleba? To proste, wymaga jednak nieco cierpliwości i serca.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 20 dag mąki żytniej
- 300 ml letniej wody
Przepis
- 20 dag mąki żytniej wymieszać w misce z 200 ml letniej wody, powinna powstać papka gęstości kwaśnej śmietany.
- Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w nieprzewiewne miejsce na 3 doby. Należy dbać o to, żeby ściereczka była wilgotna oraz zamieszać zakwas drewnianą łyżką raz na 12 godzin.
- Po 3 dobach, jeśli zakwas nie zapleśniał i widać bąbelki, dolać do zakwasu ok. 100 ml letniej wody i dosypać trochę białej mąki pszennej i trochę żytniej.
- To, co powstanie po wymieszaniu powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 dobę. Należy znów pamiętać o zwilżaniu ściereczki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl