Zabobony w kuchni

Mity, zabobony, wierzenia - wszystko to jest częścią naszego życia. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że choć w nie nie wierzymy, to często z przyzwyczajenia stosujemy się do dziwacznych przekonań wpajanych nam przez mamy czy babcie.

Obraz

/ 11Zabobony w kuchni

Obraz
© www.sxc.hu

Mity, zabobony, wierzenia - wszystko to jest częścią naszego życia. Choć w nie nie wierzymy, często z przyzwyczajenia stosujemy się do dziwacznych przekonań wpajanych nam przez mamy czy babcie.

/ 11Nie zachwycaj się ciastem!

Obraz
© www.sxc.hu

Jeden z bardziej popularnych kuchennych zabobonów dotyczy ciasta. Kucharki starszego pokolenia kategorycznie zabraniały otwierania drzwiczek od pieca, gdy ciasto rosło wewnątrz. Jest to o tyle zrozumiałe, że strumień zimnego powietrza rzeczywiście mógł wpłynąć na opadnięcie ciasta. Znacznie ciekawsze jest to, że kucharki zabraniały rodzinie zachwycać się pięknie rosnącym lub właśnie wyrośniętym ciastem. Jedna teoria głosi, że nieśmiałe dzieło opada pod wpływem komplementu, druga, że wykrzykując "Ach!" przestraszamy delikatny wypiek. Prawda czy nie, najrozsądniej będzie wyrazić podziw dopiero po zjedzeniu!

/ 11Nie licz pierogów!

Obraz
© archiwum

W jaki sposób liczenie pierogów wrzucanych do garnka z wodą może wpłynąć na ich jakość? Nie wiadomo. Racjonalnych przesłanek brak, wiadomo jednak, że szanująca się kucharka liczyć nie będzie. Dlaczego? Część osób twierdzi, że policzone na pewno się rozgotują, inne - że się skleją. Dla świętego spokoju lepiej poczekać z liczeniem (skoro już koniecznie musimy znać ilość), aż znajdą się na talerzu.

/ 11Masz okres? Wara od kuchni!

Obraz
© www.sxc.hu

Miesiączkująca kobieta od wieków była przeganiana z kuchni. Dziś trudno już znaleźć źródło tego wierzenia. Jedni twierdzą, że pierwsi chrześcijanie traktowali je jak "nieczyste". Inni są zdania, że zabraniano im przyrządzanie potraw dlatego, że w tym czasie po prostu się nie udawały. Wiele osób - również współcześnie - twierdzi, że podczas okresu kobieta nie jest w stanie upiec dobrego ciasta, szczególnie drożdżowego, nie powinna też brać się za robienie przetworów.

/ 11Rzut biszkoptem

Obraz
© www.sxc.hu

Skąd się wziął ten przesąd - trudno stwierdzić. Jednak przeglądając internetowe fora można zauważyć, że choć wydaje się absurdalny, słyszało o nim wiele osób. Niektóre nawet przyznają, że owszem, stosują i to z doskonałym skutkiem. O czym mowa? O rzucie (w dół a nie w dal) upieczonym biszkoptem. Podobno opuszczenie go na ziemię (najlepiej na rozłożoną na podłodze ścierkę) sprawia, że ciasto nie opadnie. Brzmi idiotycznie, ale z pewnością każda próba wywoła sporo śmiechu.

/ 11Chleb rzecz święta

Obraz
© www.sxc.hu

W naszej kulturze chleb ma wartość symboliczną, nic więc dziwnego, że właśnie tego produktu dotyczy najwięcej przesądów. Wiele osób przed krojeniem czy pieczeniem chleba wykonuje na nim znak krzyża. Gest ten ma sprawić, by nigdy go w domu nie zabrakło. Wiele osób wierzy też, że nie wolno kłaść bochenka przekrojoną stroną w kierunku okna, bo chleb z domu ucieknie. Z kolej kładzenie go wierzchem do dołu wróży kłopoty. Jak widać, z chlebem lepiej uważać. I koniecznie jeść piętki - ten zabobon dotyczy młodych panienek, które w przyszłości chcą się cieszyć obfitym biustem. Dlaczego piętki miałby sprawić, że paniom urosną piersi? Trudno zgadnąć. Ważne, by nie przesadzić z jedzeniem, bo może się okazać, że urośnie nam nie tylko biust.

/ 11Wigilijne dania

Obraz
© www.sxc.hu

Przyjęło się, że na świątecznym stole musi ich być 12, by uczcić pamięć dwunastu apostołów. Jednak dawniej triumfowało przekonanie, że liczba wigilijnych dań powinna być nieparzysta - byle nie 13 - miało to zapewniać urodzaj w roku następnym. Z tego samego powodu na stole powinny znaleźć dania za wszystkich płodów lasu, sadu, pola, wody i ogrodu, w tym najlepiej 12 z ryb. Skosztować trzeba każdej, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło. W Wigilią powinniśmy pamiętać też o pozostawieniu łyżek po wieczerzy, by mogły je oblizać duchy naszych zmarłych. I oczywiście włożyć do portfela łuski z karpia, które mają nam zagwarantować dostatek finansowy w nadchodzącym roku.

/ 11Na noże i widelce

Obraz
© www.sxc.hu

Swoje znaczenia mają też spadające ze stołu sztućce. Podobno jeśli spadnie łyżka - do domu spieszy głodna kobieta, jeśli widelec - mężczyzna. Co do noża, opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że także symbolizuje on mężczyznę, inni, że musimy nastawić się na domową kłótnię. Awantura w rodzinie czeka nas z pewnością, gdy rozsypiemy sól. Soli nie podajemy też z ręki do ręki, tylko stawiamy ją przed osobą, która jej potrzebuje. W ten sposób unikniemy zatargu.

/ 11Pełnia a jedzenie

Obraz
© Hemera

Fazy księżyca mają duży wpływ na wiele aspektów naszego życia. Również kulinarnego. Wieść niesie, że podczas pełni - nie tylko nocą - nie wolno piec drożdżowego ciasta, bo z pewnością wyjdzie zakalec. Okrągła tarcza księżyca nie pozwoli nam też uzupełnić spiżarni w dary lasu. Ponoć podczas tej fazy księżyca, grzyby nie rosną, więc wizytowanie lasu jeszcze przez dwa-trzy dni po pełni nie rokuje obfitych zbiorów.

10 / 11Jedzenie a przyszły mąż

Obraz
© archiwum

Swoje ukryte znaczenia ma nie tylko to co jesz, ale i jak jesz. Jeśli czytasz przy jedzeniu, twój przyszły mąż nie będzie grzeszył rozumem. Z kolei chlapanie przy zmywaniu może oznaczać, że przyszły ukochany będzie pijakiem. Podobno nie należy też oblizywać wałka do ciasta - jeśli ktoś to robił - chyba, że mamy ochotę na łysego męża.

11 / 11Jedzenie na pogodę

Obraz
© www.sxc.hu

Staropolski przesąd głosi, że jeśli uda nam się zjeść całe jedzenie, które postawiliśmy na stole - do ostatniej okruszyny - to możemy liczyć na piękną pogodę. Jeśli więc zależy nam na słońcu, warto wcześniej o tym pomyśleć i nie wystawiać na kuchenny stół wszystkiego, co mamy w lodówce. Smacznego!

Agata Dutkowska

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia