Wino lepsze niż ryby
Jak wynika z ostatnich badań, kieliszek lub dwa wina dziennie wpływają korzystniej na serce niż dieta z ryb.
Jak wynika z ostatnich badań, kieliszek lub dwa wina dziennie wpływają korzystniej na serce niż dieta z ryb.
W badaniu wykazano, że u ludzi, którzy wypijają szklankę wina dziennie, poziom kwasów omega-3 we krwi, które maja bardzo korzystny wpływ na serce, jest wyższy, niezależnie od tego, jaką ilość ryb spożywają.
Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach, takich jak łosoś i makrela, ale jednak, jak się okazuje, podobne właściwości zdrowotne ma wino.
Wyniki eksperymentu, prowadzonego przez dr Giuseppe di Romina z Katolickiego Uniwersytetu we Włoszech, pomogły wyjaśnić, dlaczego czerwone wino pomaga zapobiegać chorobom serca.
- Ludzie spożywający umiarkowane ilości alkoholu, jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn, mieli wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych niezależnie od ilości spożywanych ryb - wyjaśnił dr Giuseppe di Romina.
(PAP)
fot. Jupiter