Trwa ładowanie...
22 października 2009, 11:33

Wino białe, czy czerwone?

Zanim wybierzesz przeczytaj!

Wino białe, czy czerwone?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d4a8p25
d4a8p25

Częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów - fakt znany od dawna winiarzom i somelierom potwierdzają teraz badania niemieckie. Artykuł na ten temat zamieszcza "Nutrition Research".

Nie chodzi tu o rok produkcji, pochodzenie wina czy zawartość alkoholu, ale jego kwasowość (nikie pH) i czas pozostawania w kontakcie z zębami, wyjaśniają autorzy pracy. Kwaśne wino silniej wymywa z zębów wapń i fosfor.

Ale dla miłośników "napoju bogów" jest też dobra wiadomość. "Francuska tradycja jedzenia różnych serów na deser, albo pojadania ich podczas degustacji trunku może zapobiegać erozji szkliwa, gdyż sery zawierają duże ilości wapnia, który pomaga neutralizować atak kwasów na zęby" - komentują autorzy pracy. Gorzej gdy pijąc wino podjadamy truskawki, albo zmieszamy wino musujące z sokiem owocowym, bo wtedy atak kwasów będzie silniejszy.

Naukowcy z Uniwersytetu J. Gutenberga przez cały dzień trzymali zęby dorosłych osób w białym winie. Okazało się, że wymywało ono wapń i fosfor ze szkliwa na znaczną głębokość, bo nawet do 60 mikrometrów.

Najbardziej szkodziły Rieslingi, ze względu na to, że mają najniższe pH. Według badaczy, bezpieczniejszym wyborem mogą być czerwone wina, takie jak Rioja czy Pinot noir.

d4a8p25

Jeśli wino pijemy regularnie, całymi latami, to nawet mycie zębów nie może zapobiec szkodom. Co więcej, nadmierne szczotkowanie może wręcz pogorszyć sprawę i doprowadzić do większej utraty szkliwa. Zdaniem prof. Damiena Walmsleya z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dentystycznego, trzeba dać sobie przynajmniej 30 minut zanim po spożyciu wina zaczniemy myć zęby. Pozwala to szkliwu nieco się zregenerować po ataku kwasów i przeciwdziała większej erozji podczas szczotkowania.

Jak dodaje specjaslita, fakt, że kwaśne pokarmy i napoje erodują szkliwo jest znana od lat, a białe wino działa pod tym względem silniej niż czerwone. "Najważniejszy jest jednak sposób picia wina. Gdy zamierzasz wypić kieliszek rób to podczas posiłku, dzięki temu ślina, którą produkujesz w trakcie żucia pokarmu pomoże neutralizować kwasy i zmniejszy ich negatywny wpływ na szkliwo" - wyjaśnia.

PAP/jjj/ yy/

d4a8p25
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a8p25
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj