Wątróbka cielęca w czerwonym winie
Najlepszym sposobem przyrządzenia wątróbki jest jej duszenie. Dzięki temu lepiej smakuje i może stać się bazą różnych wariacji kulinarnych. Mamy dla was przepis na cielącą wątróbkę duszoną w czerwonym winie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wątróbkę pokrajać w cienkie plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oleju (najwyżej 4-5 minut), posolić, dodać pieprz, przykryć i trzymać w cieple.
- Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrojoną szynkę.
- Gdy cebula się zrumieni, dodać wino, wymieszać i gotować, aby wino odparowało, polać wątróbkę, posypać natką i podawać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl