Warzywny recykling
Cebula
Gdy kupujemy warzywa, wyglądają one pięknie i dorodnie. Jednak wielu z nas nie potrafi do końca wykorzystać wszystkich części warzyw. Wystarczy spojrzeć na to, ile skórek, końcówek i liści od warzyw wyrzucamy po obieraniu. A szkoda, bo niektóre z części warzyw możemy wykorzystać do wyhodowania kolejnych.
Gdy kupujemy warzywa, wyglądają one pięknie i dorodnie. Jednak wielu z nas nie potrafi do końca wykorzystać wszystkich ich części. Wystarczy spojrzeć na to, ile skórek, końcówek i liści wyrzucamy po obieraniu. A szkoda, bo niektóre części warzyw możemy wykorzystać do wyhodowania kolejnych.
Pierwszym przykładem jest cebula. Każdemu z nas zdarzyło się kupić jej za dużo, co kończyło się wyschnięciem lub pojawianiem się żółtych łodyg. Taka cebula nie musi iść do kosza. Można ją zasadzić w doniczce, postawić na parapecie, delikatnie podlewać, by po kilku dniach otrzymać pyszny, zielony szczypiorek. Taka uprawa ma także tę zaletę, że na miejscu uciętych liści szczypioru wyrastają kolejne. Jest ich tym więcej, im większa była cebula.