Warto pić wodę smakową?
Wiem, że dziennie powinno się pić około 2 litrów wody mineralnej. Mam jednak z tym problem - nie lubię wody, więc zastępuję ją wodami smakowymi - np. cytrynową lub truskawkową. Teraz jednak zaczęłam zastanawiać się, czy one aby nie są równie szkodliwe jak słodkie napoje? Powinnam zrezygnować z picia smakowej wody mineralnej?
Wody smakowe są napojami często słodzonymi cukrem lub sztucznymi substancjami słodzącymi. Poza tym zawierają dodatek naturalnego soku lub chemicznego aromatu. Najczęściej nie są to wody mineralne tylko źródlane, więc nie wnoszą do naszego organizmu cennych minerałów. Wiele wód smakowych zawiera chemiczne konserwanty, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia i chronić przed zepsuciem. Radziłabym wybrać jednak wodę mineralną taką, która zawiera ok. 1000 mg lub więcej składników mineralnych na 1 litr. Podstawowymi składnikami większości wykorzystywanych do picia wód mineralnych są wapń i magnez. Godne polecenia są także wody ze znaczną zawartością wodorowęglanów, siarczanów i innych składników mineralnych. Takie wody prócz dobrych walorów smakowych wzbogacają naszą dietę w składniki odżywcze.
Jeśli nie lubisz pić czystej wody, najlepszym rozwiązaniem jest kupno dobrej wody mineralnej i dodanie do niej nieco soku z cytryny (można nieco dosłodzić, najlepiej miodem) lub mięty. Jest to na pewno lepsze wyjście niż kupno wód smakowych.