Upichcę lepsze życie

Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

źródło informacji: Copyright (c) Jamie Oliver 2007
zdjęcie: Photography (c) David Loftus 2007

Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce „Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".

Lepsze zdrowie i samopoczucie z pewnością możemy osiągnąć, stosując się do rad charyzmatycznego mistrza kuchni. Oliver dysponuje nie tylko wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także entuzjazmem oraz urokiem osobistym, dzięki któremu o wiele skuteczniej przekonuje nawet najbardziej opornych do zainteresowania się tym, co mają na talerzu.

W swoich programach telewizyjnych Jamie Oliver nie uznaje sztywnych reguł. Biega po zakupy, na skuterze odwiedza ulubione sklepy, by zdobyć najlepsze, najświeższe produkty (preferuje żywność ekologiczną), przyjmuje gości... no i oczywiście gotuje. Sam proces przygotowania potrawy przedstawia jednak bardziej jako element codziennego życia niż oddzielną czynność. Dlatego, jak tłumaczy, tyle radości można znaleźć w zwykłym gotowaniu.

Zwykłym, albo i niezwykłym, bo dla Jamiego najważniejsze w kuchni jest natchnienie. „Ta książka jest bardzo bliska memu sercu - wyznaje. - Piszę w niej o przyrządzaniu niewyszukanych, prostych, a zarazem niezwykle smacznych potraw stosownie do pory roku. Kiedy przystępowałem do pracy nad nią, nie wiedziałem, jakie przepisy w niej umieszczę, ale bardzo szybko znalazłem inspirację. Stał się nią mój własny ogród warzywny!"

W najnowszej, szóstej z kolei książce znanego kucharza znajdziemy więc przepisy na potrawy zgodne z rytmem Matki Natury. Na wiosnę szparagi, jagnięcina i rabarbar, latem cukinia, truskawki, pomidory, buraki, kalafior i grillowanie, jesień to najlepsza pora na dziczyznę, grzyby oraz przetwory, a podczas zimy dobrze sięgnąć po dynie, pory, a także ciasta słodkie i wytrawne.

„Jamie Oliver w domu" podpowie, jak samemu uprawiać różne pyszności (względnie rozpoznać, które warto kupić), a następnie przyrządzić z nich ucztę dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!

mb

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce