Upichcę lepsze życie

Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".

Upichcę lepsze życie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

źródło informacji: Copyright (c) Jamie Oliver 2007
zdjęcie: Photography (c) David Loftus 2007

Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce „Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".

Lepsze zdrowie i samopoczucie z pewnością możemy osiągnąć, stosując się do rad charyzmatycznego mistrza kuchni. Oliver dysponuje nie tylko wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także entuzjazmem oraz urokiem osobistym, dzięki któremu o wiele skuteczniej przekonuje nawet najbardziej opornych do zainteresowania się tym, co mają na talerzu.

W swoich programach telewizyjnych Jamie Oliver nie uznaje sztywnych reguł. Biega po zakupy, na skuterze odwiedza ulubione sklepy, by zdobyć najlepsze, najświeższe produkty (preferuje żywność ekologiczną), przyjmuje gości... no i oczywiście gotuje. Sam proces przygotowania potrawy przedstawia jednak bardziej jako element codziennego życia niż oddzielną czynność. Dlatego, jak tłumaczy, tyle radości można znaleźć w zwykłym gotowaniu.

Zwykłym, albo i niezwykłym, bo dla Jamiego najważniejsze w kuchni jest natchnienie. „Ta książka jest bardzo bliska memu sercu - wyznaje. - Piszę w niej o przyrządzaniu niewyszukanych, prostych, a zarazem niezwykle smacznych potraw stosownie do pory roku. Kiedy przystępowałem do pracy nad nią, nie wiedziałem, jakie przepisy w niej umieszczę, ale bardzo szybko znalazłem inspirację. Stał się nią mój własny ogród warzywny!"

W najnowszej, szóstej z kolei książce znanego kucharza znajdziemy więc przepisy na potrawy zgodne z rytmem Matki Natury. Na wiosnę szparagi, jagnięcina i rabarbar, latem cukinia, truskawki, pomidory, buraki, kalafior i grillowanie, jesień to najlepsza pora na dziczyznę, grzyby oraz przetwory, a podczas zimy dobrze sięgnąć po dynie, pory, a także ciasta słodkie i wytrawne.

„Jamie Oliver w domu" podpowie, jak samemu uprawiać różne pyszności (względnie rozpoznać, które warto kupić), a następnie przyrządzić z nich ucztę dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!

mb

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm