Upichcę lepsze życie
Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".
źródło informacji: Copyright (c) Jamie Oliver 2007
zdjęcie: Photography (c) David Loftus 2007
Najsłynniejszy brytyjski kucharz, ulubieniec telewidzów na całym świecie, pasjami i doświadczeniami ponownie dzieli się na kartach książki. Kulinarna gwiazda, Jamie Oliver, z właściwym sobie entuzjazmem wykłada metody uprawy warzyw i grzybów, a także podpowiada, jak przyrządzić z tych domowych specjałów wspaniałe dania. Wszystko to znajdziemy w książce „Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia".
Lepsze zdrowie i samopoczucie z pewnością możemy osiągnąć, stosując się do rad charyzmatycznego mistrza kuchni. Oliver dysponuje nie tylko wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także entuzjazmem oraz urokiem osobistym, dzięki któremu o wiele skuteczniej przekonuje nawet najbardziej opornych do zainteresowania się tym, co mają na talerzu.
W swoich programach telewizyjnych Jamie Oliver nie uznaje sztywnych reguł. Biega po zakupy, na skuterze odwiedza ulubione sklepy, by zdobyć najlepsze, najświeższe produkty (preferuje żywność ekologiczną), przyjmuje gości... no i oczywiście gotuje. Sam proces przygotowania potrawy przedstawia jednak bardziej jako element codziennego życia niż oddzielną czynność. Dlatego, jak tłumaczy, tyle radości można znaleźć w zwykłym gotowaniu.
Zwykłym, albo i niezwykłym, bo dla Jamiego najważniejsze w kuchni jest natchnienie. „Ta książka jest bardzo bliska memu sercu - wyznaje. - Piszę w niej o przyrządzaniu niewyszukanych, prostych, a zarazem niezwykle smacznych potraw stosownie do pory roku. Kiedy przystępowałem do pracy nad nią, nie wiedziałem, jakie przepisy w niej umieszczę, ale bardzo szybko znalazłem inspirację. Stał się nią mój własny ogród warzywny!"
W najnowszej, szóstej z kolei książce znanego kucharza znajdziemy więc przepisy na potrawy zgodne z rytmem Matki Natury. Na wiosnę szparagi, jagnięcina i rabarbar, latem cukinia, truskawki, pomidory, buraki, kalafior i grillowanie, jesień to najlepsza pora na dziczyznę, grzyby oraz przetwory, a podczas zimy dobrze sięgnąć po dynie, pory, a także ciasta słodkie i wytrawne.
„Jamie Oliver w domu" podpowie, jak samemu uprawiać różne pyszności (względnie rozpoznać, które warto kupić), a następnie przyrządzić z nich ucztę dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!
mb