Ujemne kalorie. Dietetyczny mit

Co pewien czas dowiadujemy się o nowych sposobach na szybką utratę wagi. Jedną z nich jest jedzenie tzw. ujemnych kalorii. Czy to skuteczna metoda? Zdania są podzielone. Sprawie postanowiła przyjrzeć się brytyjska gazeta "Independent".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym są zatem "ujemne kalorie"? Nazwa ta określa grupę produktów, która zawiera mniej kalorii, niż potrzeba organizmowi do ich trawienia. Dzięki temu energia potrzebna do prawidłowego funkcjonowania pobierana jest z tkanki tłuszczowej. Zgodnie z tą zasadą, jeśli chcemy schudnąć, w naszej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim niskokaloryczne świeże owoce i warzywa m.in. arbuzy, seler naciowy, ogórki, pomidory, jarmuż, grejpfruty, sałata, brokuły i szparagi.

Jedzenie produktów o niskiej zawartości energetycznej ma wiele zalet. Jedząc warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jednak, jak wskazują autorzy z "Independent", wiele badań wskazuje, że ludzie wciąż mają małą świadomość, ile kalorii mają dane produkty. Ponadto, podkreślają, że ludzki organizm potrzebuje trzech rodzajów energii: potrzebnej do utrzymania podstawowych reakcji życiowych, metabolizmu oraz do ćwiczeń. Wskazują też, że energia potrzebna do procesów metabolicznych zużywa tylko 10 proc. ich wartości kalorycznej. Dlatego istotna w tej diecie jest zamiana wysokokalorycznych produktów na te o niższej zawartości, zamiast dodawania ich do potraw zwiększając przez to wartość energetyczną.

Minusów jedzenia tylko produktów "ujemnych kalorycznie" jest więcej. Mimo że ich spożywanie spowoduje, że szybko stracimy zbędne kilogramy, po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych szybko dopadnie nas efekt jojo. Innym problemem jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W związku z tym wydaje się, że najskuteczniejszą metodą zmniejszenia wagi jest zbilansowana dieta uzupełniona ćwiczenia fizycznymi oraz po prostu zmiana nawyków żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny