Ujemne kalorie. Dietetyczny mit

Co pewien czas dowiadujemy się o nowych sposobach na szybką utratę wagi. Jedną z nich jest jedzenie tzw. ujemnych kalorii. Czy to skuteczna metoda? Zdania są podzielone. Sprawie postanowiła przyjrzeć się brytyjska gazeta "Independent".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym są zatem "ujemne kalorie"? Nazwa ta określa grupę produktów, która zawiera mniej kalorii, niż potrzeba organizmowi do ich trawienia. Dzięki temu energia potrzebna do prawidłowego funkcjonowania pobierana jest z tkanki tłuszczowej. Zgodnie z tą zasadą, jeśli chcemy schudnąć, w naszej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim niskokaloryczne świeże owoce i warzywa m.in. arbuzy, seler naciowy, ogórki, pomidory, jarmuż, grejpfruty, sałata, brokuły i szparagi.

Jedzenie produktów o niskiej zawartości energetycznej ma wiele zalet. Jedząc warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jednak, jak wskazują autorzy z "Independent", wiele badań wskazuje, że ludzie wciąż mają małą świadomość, ile kalorii mają dane produkty. Ponadto, podkreślają, że ludzki organizm potrzebuje trzech rodzajów energii: potrzebnej do utrzymania podstawowych reakcji życiowych, metabolizmu oraz do ćwiczeń. Wskazują też, że energia potrzebna do procesów metabolicznych zużywa tylko 10 proc. ich wartości kalorycznej. Dlatego istotna w tej diecie jest zamiana wysokokalorycznych produktów na te o niższej zawartości, zamiast dodawania ich do potraw zwiększając przez to wartość energetyczną.

Minusów jedzenia tylko produktów "ujemnych kalorycznie" jest więcej. Mimo że ich spożywanie spowoduje, że szybko stracimy zbędne kilogramy, po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych szybko dopadnie nas efekt jojo. Innym problemem jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W związku z tym wydaje się, że najskuteczniejszą metodą zmniejszenia wagi jest zbilansowana dieta uzupełniona ćwiczenia fizycznymi oraz po prostu zmiana nawyków żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀