Ujemne kalorie. Dietetyczny mit

Co pewien czas dowiadujemy się o nowych sposobach na szybką utratę wagi. Jedną z nich jest jedzenie tzw. ujemnych kalorii. Czy to skuteczna metoda? Zdania są podzielone. Sprawie postanowiła przyjrzeć się brytyjska gazeta "Independent".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym są zatem "ujemne kalorie"? Nazwa ta określa grupę produktów, która zawiera mniej kalorii, niż potrzeba organizmowi do ich trawienia. Dzięki temu energia potrzebna do prawidłowego funkcjonowania pobierana jest z tkanki tłuszczowej. Zgodnie z tą zasadą, jeśli chcemy schudnąć, w naszej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim niskokaloryczne świeże owoce i warzywa m.in. arbuzy, seler naciowy, ogórki, pomidory, jarmuż, grejpfruty, sałata, brokuły i szparagi.

Jedzenie produktów o niskiej zawartości energetycznej ma wiele zalet. Jedząc warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jednak, jak wskazują autorzy z "Independent", wiele badań wskazuje, że ludzie wciąż mają małą świadomość, ile kalorii mają dane produkty. Ponadto, podkreślają, że ludzki organizm potrzebuje trzech rodzajów energii: potrzebnej do utrzymania podstawowych reakcji życiowych, metabolizmu oraz do ćwiczeń. Wskazują też, że energia potrzebna do procesów metabolicznych zużywa tylko 10 proc. ich wartości kalorycznej. Dlatego istotna w tej diecie jest zamiana wysokokalorycznych produktów na te o niższej zawartości, zamiast dodawania ich do potraw zwiększając przez to wartość energetyczną.

Minusów jedzenia tylko produktów "ujemnych kalorycznie" jest więcej. Mimo że ich spożywanie spowoduje, że szybko stracimy zbędne kilogramy, po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych szybko dopadnie nas efekt jojo. Innym problemem jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W związku z tym wydaje się, że najskuteczniejszą metodą zmniejszenia wagi jest zbilansowana dieta uzupełniona ćwiczenia fizycznymi oraz po prostu zmiana nawyków żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇