Tymiankowy majonez
Przygotowanie domowego majonezu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać, naprawdę! Wystarczy trochę czasu, odrobina chęci, cierpliwości i... domowy majonez gotowy!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Do żółtek dodajemy ocet winny, musztardę i drobno posiekany tymianek. Ubijamy energicznie trzepaczką rózgową, ewentualnie miksujemy na najwyższych obrotach.
Przepis
Ciągle ubijając, wlewamy bardzo cienkim strumieniem olej z suszonych pomidorów. Gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję, doprawiamy go do smaku miałką solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis
Majonez przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce i używamy do faszerowania jajek, przygotowania sałatek czy sosów lub podajemy jako dodatek do wędlin albo warzyw- do czego mamy tylko ochotę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl