Tlenek magnezu - E530

Tlenek magnezu to jeden z wielu związków chemicznych dodawanych przez producentów do różnych artykułów spożywczych. Na opakowaniach poszczególnych produktów można go znaleźć pod symbolem E530, a jego podstawową funkcją jest regulacja poziomu pH. Bardzo często słyszy się, że wszelkie syntetyczne dodatki do żywności mają zły wpływ na nasze zdrowie. Czy tlenek magnezu jest faktycznie niebezpieczny? W jakich konkretnie artykułach znaleźć można ten regulator?

Tlenek magnezu - E530
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Tlenek [magnezu](https://parenting.pl/magnez-straznik-organizmu-dziecka) – czym dokładnie jest?

Tlenek magnezu to nieorganiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym MgO. Otrzymuje się go w wyniku dość niebezpiecznej reakcji spalania magnezu (z tego też względu substancja ta bywa często nazywana paloną magnezją). W przyrodzie tlenek magnezu występuje naturalnie pod postacią minerału o nazwie peryklaz. Uzyskana syntetycznie palona magnezja przybiera postać białego proszku. Wykorzystywana jest ona nie tylko jako dodatek do żywności, ale także używa się jej do produkcji wyrobów budowlanych (np. cementów), naczyń żaroodpornych oraz leków na nadkwasotę. W przemyśle fotograficznym tlenkiem magnezu zobojętnia się tzw. emulsje światłoczułe. Magnezja palona słabo rozpuszcza się w wodzie. Substancja jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, choć długotrwałe stosowanie opartych na niej leków może doprowadzić do podrażnienia jelit.

E530 – opis dodatku do żywności

Dodawany do żywności tlenek magnezu oznaczany jest symbolem E530. Środek ten zalicza się do grupy związków pomocniczych (E500-599), a jego główne zadanie polega na nadaniu produktom odpowiedniego współczynnika pH. Oprócz tego E530 wykazuje właściwości przeciwzbrylające. Ze względu na nieszkodliwość dodatku nie zostały określone limity jego użycia.

W jakich produktach można znaleźć E530?

Tlenek magnezu najczęściej dodawany jest do następujących wyrobów spożywczych:
• sery
• napoje mleczne
• lody
• suszone owoce
• desery mleczne
• ocet
• wyroby czekoladowe
• piwo
• wino owocowe
• napoje izotoniczne
• mrożone warzywa

Dodatki E z grupy 500-599 - czym są?

Każdy dodatek chemiczny, który wchodzi w skład produktu spożywczego, musi znajdować się na specjalnej liście E sporządzanej przez Komitet Naukowy Technologii Żywności. Spis ten dzieli się we własnym obrębie na grupy poszczególnych substancji, uwzględniające podstawową funkcję danych dodatków. Te, których symbol mieści się w zakresie E500-599, zaliczane są do grupy tzw. środków pomocniczych. Przede wszystkim w ich skład wchodzą różnego rodzaju regulatory kwasowości oraz spulchniacze. Ich głównym zadaniem jest nadanie produktom odpowiedniego poziomu pH oraz wpłynięcie na konsystencję (postać) danego artykułu spożywczego.

Inne przykładowe dodatki z grupy E500-599

W grupie dodatków chemicznych do żywności z grupy E500-599 obok tlenku magnezu można także znaleźć takie substancje jak:
E500 – węglan sodu
E507 – kwas solny
E509 – chlorek wapnia
E511 – chlorek magnezu
E524 – wodorotlenek sodu
• E525 – wodorotlenek potasu
• E526 – wodorotlenek wapnia.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne