Szybka przekąska z piekarnika. Trudno się oderwać
Mięso mielonego otulone ciastem francuskim to smaczna, tania i prosta w przygotowaniu przekąska, która pięknie prezentuje się na każdym uroczystym lub świątecznym stole. Zachwyci każdego. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 całe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Przepis
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
- Z mięsa robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wąskie paseczki 0,50 cm i owijamy kuleczki.
- Ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienia się ciasta.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl