Kulinarna podróż po Kaszubach. Szmurowana kaczka w roli głównej

Szmurowana kaczka była klasycznym daniem świątecznym. Obecnie znajduje się na liście produktów tradycyjnych. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy wam przepis na pyszny obiad, czyli kaczkę w towarzystwie jabłek i suszonych śliwek. Naprawdę rozpływa się w ustach.

Szmurowana kaczkaSzmurowana kaczka
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 1 kaczka
  • 7 winnych jabłek
  • 10 suszonych śliwek
  • 2,5 l wody
  • 50 g soli
  • 2 łyżki majeranku

Przepis

Kaczkę nadziać kawałkami jabłek oraz suszonymi śliwkami. Następnie natrzeć ją solą i majerankiem. Ułożyć w brytfannie, obsmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem. Należy co jakiś czas dolewać nieco wody, aby cała kaczka znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Od góry polewać sosem kaczkę, żeby nie wyschła. Obok pieczącej się kaczki ułożyć kawałki posypanych majerankiem jabłek i ziemniaków. Następnie podawać kaczkę w towarzystwie ziemniaków oraz jabłek.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości