Sześć smaków
Zbilansowana dieta, zapewniająca odpowiednie proporcje i ilości sześciu smaków, ma wpływać na prawidłową pracę narządów trawiennych, wspomagać organizm i zapewniać jego prawidłowe funkcjonowanie.
Sześć smaków
Zbilansowana dieta, zapewniająca odpowiednie proporcje i ilości sześciu smaków, ma wpływać na prawidłową pracę narządów trawiennych, wspomagać organizm i zapewniać jego prawidłowe funkcjonowanie. Wystarczy sięgnąć po bogatą wiedzę ajurwedy - medycyny indyjskiej.
Określony smak może pobudzać do działania lub działać wyciszająco. Skoro tabliczka czekolady może poprawić nam samopoczucie, to warto zadbać o to, co jadamy...
Smak słodki
Uważany jest za najbardziej odżywczy. Dostarczany w odpowiednich ilościach odbudowuje tkanki, działa stymulująco, pobudza do aktywności, wpływa na naszą siłę, łagodzi zgagę, a do tego ma działanie przeczyszczające. Dzieciaki zacierają już pewnie ręce z radości - wreszcie mogą podkreślić zalety wynikające z jedzenia słodyczy! Niestety, w nadmiarze powoduje nadwagę, gnuśność, osłabia układ immunologiczny i może być przyczyną depresji. Do produktów słodkich zaliczamy m.in.: ryż, zboża, kasze, pieczywo, mleko, masło, cukier, owoce suszone, słodkie ziemniaki, słodkie przyprawy, nasiona, orzechy, ryby słodkowodne, drób oraz wołowinę.
Smak kwaśny
Pobudza apetyt i trawienie, łagodzi wzdęcia, działa napotnie i oczyszczająco. Podobnie jak w przypadku swojego poprzednika - tylko w odpowiednich ilościach. Spożywany w nadmiarze powoduje pragnienie, wzmożone wydzielanie kwasów żołądkowych, biegunkę i stany zapalne skóry. Smak kwaśny znajdziemy przede wszystkim w owocach leśnych i cytrusowych, produktach ze sfermentowanego mleka oraz serach.
Smak słony
Zalicza się do jednego z najbardziej nam znanych. Konsumpcja słonych potraw poprawia sprawność umysłu, pobudza trawienie, apetyt i działa moczopędnie. Niestety, w nadmiarze może powodować wzrost ciśnienia krwi, zatrzymanie płynów, opuchliznę, zanieczyszczenie krwi i stany zapalne. Skutkiem ?przedawkowania? jest powolność, ospałość i poirytowanie. Do produktów słonych zaliczamy algi morskie, owoce morza i sole.
Smak gorzki
Zalecany jest w małych ilościach. Oczyszcza krew, niszczy zarazki, odtruwa, odchudza i stymuluje ruch. Pomaga przy gorączce i swędzeniu. W zbyt dużej ilości powoduje spadek sił, zwroty i bóle głowy. Smakiem gorzkim charakteryzuje się większość warzyw (w kolorze głębokiej zieleni) i sałat, rośliny pylące oraz przyprawy tj.: kminek, kolendra siewna, nasiona kopru ogrodowego i estragonu. Gorzka czekolada, kawa, czarna i zielona herbata są także sklasyfikowane jako pokarmy gorzkie.
Smak ostry
Stymuluje wydzielanie śliny w jamie ustnej, pobudza apetyt i pracę narządów wewnętrznych. Oczyszcza usta oraz zatoki, produkując wydzielinę z nosa i łzy, a także przeciwdziała pasożytom i zarazkom. W nadmiarze powoduje wycieńczenie organizmu, chudnięcie, stany zmęczenia, pragnienia, zgagi, impotencję, wymioty, biegunki, zawroty głowy i dreszcze. Ostre są przede wszystkim przyprawy: np. chili, pieprz, curry, imbir, papryka.
Smak cierpki
Zmniejsza wydzielania śliny, uśmierza ból, jest pomocny przy biegunce i zmniejsza ilość moczu. Zalecany jest jednak w małych ilościach, bo tłumi pozostałe smaki. Znajduje się przede wszystkim w brokułach, grochu, kapuście, miodzie, rzepie, soczewicy, szparagach i szpinaku.
qk/ako