Sukraloza - E955
Sukraloza to popularnie stosowany w technologii żywności słodzik – znajduje się on w ponad 4 tys. produktów spożywczych, między innymi w deserach i w napojach o niskiej zawartości kalorii (sukraloza jest ich zupełnie pozbawiona i tylko częściowo jest metabolizowana przez organizm, dzięki czemu nie tuczy). Czy jest to substancja bezpieczna dla zdrowia i czy warto zastępować nią cukier?
Dlaczego ograniczenie cukru w diecie jest istotne dla zdrowia?
Każdy, kto marzy o dobrym zdrowiu i szczupłej sylwetce wie, że wysoki poziom cukru w organizmie, działa na człowieka niekorzystnie. Tym bardziej na obecność cukrów prostych w diecie, zważają osoby cierpiące na cukrzycę. Coraz większa świadomość odnośnie zdrowia objawia się sięganiem po produkty nie dosładzane cukrem, bądź o obniżonej zawartości kalorycznej.
Aby tego typu pożywienie zachowało pożądany smak, używane są słodziki. Konsumenci podchodzą do tego typu substancji dość nieufnie, zresztą dzieje się tak w przypadku każdego dodatku do żywności, o tajemniczym symbolu E. Czy są one jednak niekorzystne dla zdrowia i rzeczywiście powinniśmy ich unikać?
Czym jest sukraloza i jakie ma właściwości?
Jednym z popularnych w technologii żywności słodzików, jest pochodna sacharozy, sukraloza, o symbolu E995, która różni się od czystej sacharozy zawartością dodatkowych aromatów chloru – wpływa to znacząco na działanie, metabolizm oraz skutki spożywania tej substancji.
Sukraloza przypomina w smaku cukier, a po połączeniu z innymi substancjami słodzącymi, jej słodycz się zwiększa – jest to efekt synergiczny. Związek ten jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma długi okres ważności, ponadto jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu może być stosowany do pieczenia i gotowania.
Sukralozę po raz pierwszy uzyskano w 1976 roku na Uniwersytecie Londyńskim. Poszukiwano wówczas substancji słodzącej, która wykorzystana w żywności, odporna byłaby na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu uzyskano związek o wiele słodszy, o większej stabilności w kwaśnym środowisku. Od tego czasu sukraloza została zarejestrowana w krajach Unii Europejskiej oraz w ponad pięćdziesięciu państwach poza Unią, m.in. w Kanadzie, Australii, Japonii, Chinach i Rosji.
Czym różni się sukraloza od sacharozy?
Główną zaletą sukralozy są kilkusetkrotnie większe zdolności słodzące – substancja ta jest nawet sześćset razy słodsza niż cukier. Sukraloza jest metabolizowana przez organizm jedynie w kilkunastu procentach.
I chociaż sama w sobie, substancja ta nie jest niebezpieczna dla zdrowia, to w ciele człowieka rozkłada się na związki toksyczne: chloroglukozy i chloro fruktozy, dokładniej do 1,6-dichloro-1,6-deoksy-beta-D-fruktofuranozydo-4chloro-4deoksy-alfa-D-galaktopiranozydenu, który zaliczany jest do chlorowanego węglowodanu. Dla porównania, sacharoza rozpada się w organizmie człowieka na glukozę i fruktozę.
Popularność stosowania słodzików wzrosła w ostatnich latach znacząco. Cały czas prowadzone są badania w celu uzyskania nowych związków, ponadto ocenia się wpływ na zdrowie już tych istniejących. To w jaki sposób należy stosować substancje słodzące, do jakich produktów spożywczych należy ich używać oraz w jakiej dawce, regulowane jest przez przepisy prawne:: jest to rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Zgodnie z rozporządzeniem WE 1333/2008, substancje słodzące, są to związki stosowane do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku lub stosowane w słodzikach stołowych. Nie zalicza się do nich monosacharydów, disacharydów i oligosacharydów. Słodziki najczęściej używane są w produktach spożywczych o obniżonej wartości energetycznej oraz w żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia.
Zastosowanie sukralozy w żywnośc
Sukraloza jest wykorzystywana częściej w żywności niż chociażby aspartam. Używa się ją m.in. w takich produktach spożywczych, jak:
• napoje bezalkoholowe,
• niskokaloryczne desery,
• dietetyczne produkty mleczne,
• soki owocowe o obniżonej kaloryczności,
• wyroby cukiernicze,
• czekolady do smarowania pieczywa,
• nabiał,
• gumy do żucia,
• napoje alkoholowe o małej zawartości alkoholu np. piwo,
• dżemy,
• marmolady,
• galaretki,
• wafle,
• pieczywo,
• śniadaniowe przetwory zbożowe,
• musztardy,
• sosy sałatkowe.
Czy sukraloza jest substancją bezpieczną dla zdrowia?
Sukraloza jest tylko częściowo metabolizowana przez organizm, stąd też nie dostarcza nam kalorii. Jej dzienne, bezpieczne spożycie, nie powinno według Światowej Organizacji Zdrowia, przekraczać 15 mg/1 kg masy ciała. Ponadto odradza się spożywanie dzieciom produktów z zawartością E955. I chociaż substancja ta określana jest za nieszkodliwą, to w nadmiernych ilościach może powodować powiększenie wątroby i nerek oraz kurczenie się grasicy.
Kornelia Ramusiewicz