Strucla jabłkowa
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 5 jabłek
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1/3 szklanki cukru pudru
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Stopniowo dodawać wodę i olej jednocześnie mieszając. Ucierać i dodać 2 żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Ciasto zagnieść, nakryć je i pozostawić na pół godziny. Jabłka umyć,obrać i zetrzeć na tarce, dodać bakalie, sok z jabłek oraz cukier puder. Ciasto cienko rozwałkować i posmarować jabłkowym nadzieniem. Struclę zrolować i położyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować masłem. Piec ok 40min.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze