Sposób na omlet doskonały

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 5Proste rady

Obraz
© Fotolia

Omlet ma bardzo długą historię. W najprostszej postaci był znany już starożytnym Rzymianom, ale dopiero w czasach nowożytnych Francuzi urozmaicili go i udoskonalili jego smak. Polska kuchnia poznała omlet dzięki Marysieńce Sobieskiej, która w czasie swoich licznych podróży po kraju rozpowszechniła tę potrawę. Dziś znamy setki wariacji na temat tego dania. Zobacz, jak usmażyć omlet doskonały.

/ 5Puszysty omlet w trzech krokach

Obraz
© 123RF.COM

Aby omlet był puszysty, warto oddzielić białka od żółtek i ubić z nich niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozkłócamy, solimy i mieszamy z pianą. Tak przygotowany omlet może sprawiać trudności przy przewracaniu na drugą stronę. Dlatego po przesmażeniu z jednej strony, możemy wstawić go na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (w zależności od grubości). Pamiętajmy, by obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardzie puszysty, dodajmy do rozmąconych żółtek mąkę (1 łyżka na 1 żółtko). Wówczas uzyskamy omlet przypominają nieco ciasto biszkoptowe.

/ 5Omlet francuski

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowanie klasycznego francuskiego omletu potrzebujemy dwóch jajek, łyżki mleka i pół łyżeczki klarowanego masła. Jajka roztrzep z mlekiem. Jeśli masz ochotę na słodki omlet, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. W przypadku wytrawnego dania dopraw masę jajeczną solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło. Wylej na patelnię ciasto. Smaż minutę. Powierzchnia powinna być lekko wilgotna. Omlet zsuń na talerz. Dodaj ulubione warzywa lub owoce i złóż na pół.

/ 5Omlet hiszpański - tortilla

Obraz
© 123RF.COM

Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Jak go przygotować? Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. Możesz tez dodać paprykę, groszek czy inne warzywa. Na patelnię wylej roztrzepane jajka z solą, pieprzem i ziołami. Smaż, aż się zrumieni. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu.

/ 5Omlet włoski - fritatta

Obraz
© 123RF.COM

Frittatę smaży się na maśle. Do masy jajecznej dodaje się warzywa, grzyby, mięso i zioła. Mogą to być szparagi, szpinak, cukinia, groszek, brokuł, papryka, pomidory, pieczarki, kurki, szynka parmeńska itd. Do przygotowania włoskiego omletu będziesz potrzebować czterech dużych jaj, soli, pieprzu, masła i ulubionych dodatków. Jajka rozkłóć z przyprawami. Warzywa pokrój i delikatnie podsmaż na rozgrzanym maśle. Wylej na patelnię masę jajeczną i szybko wymieszaj, aby jajka połączyły się z nimi. Smaż, aż dół omletu się zetnie. Następnie patelnię z fritattą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast