Sposób na omlet doskonały

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 5Proste rady

Obraz
© Fotolia

Omlet ma bardzo długą historię. W najprostszej postaci był znany już starożytnym Rzymianom, ale dopiero w czasach nowożytnych Francuzi urozmaicili go i udoskonalili jego smak. Polska kuchnia poznała omlet dzięki Marysieńce Sobieskiej, która w czasie swoich licznych podróży po kraju rozpowszechniła tę potrawę. Dziś znamy setki wariacji na temat tego dania. Zobacz, jak usmażyć omlet doskonały.

/ 5Puszysty omlet w trzech krokach

Obraz
© 123RF.COM

Aby omlet był puszysty, warto oddzielić białka od żółtek i ubić z nich niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozkłócamy, solimy i mieszamy z pianą. Tak przygotowany omlet może sprawiać trudności przy przewracaniu na drugą stronę. Dlatego po przesmażeniu z jednej strony, możemy wstawić go na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (w zależności od grubości). Pamiętajmy, by obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardzie puszysty, dodajmy do rozmąconych żółtek mąkę (1 łyżka na 1 żółtko). Wówczas uzyskamy omlet przypominają nieco ciasto biszkoptowe.

/ 5Omlet francuski

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowanie klasycznego francuskiego omletu potrzebujemy dwóch jajek, łyżki mleka i pół łyżeczki klarowanego masła. Jajka roztrzep z mlekiem. Jeśli masz ochotę na słodki omlet, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. W przypadku wytrawnego dania dopraw masę jajeczną solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło. Wylej na patelnię ciasto. Smaż minutę. Powierzchnia powinna być lekko wilgotna. Omlet zsuń na talerz. Dodaj ulubione warzywa lub owoce i złóż na pół.

/ 5Omlet hiszpański - tortilla

Obraz
© 123RF.COM

Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Jak go przygotować? Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. Możesz tez dodać paprykę, groszek czy inne warzywa. Na patelnię wylej roztrzepane jajka z solą, pieprzem i ziołami. Smaż, aż się zrumieni. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu.

/ 5Omlet włoski - fritatta

Obraz
© 123RF.COM

Frittatę smaży się na maśle. Do masy jajecznej dodaje się warzywa, grzyby, mięso i zioła. Mogą to być szparagi, szpinak, cukinia, groszek, brokuł, papryka, pomidory, pieczarki, kurki, szynka parmeńska itd. Do przygotowania włoskiego omletu będziesz potrzebować czterech dużych jaj, soli, pieprzu, masła i ulubionych dodatków. Jajka rozkłóć z przyprawami. Warzywa pokrój i delikatnie podsmaż na rozgrzanym maśle. Wylej na patelnię masę jajeczną i szybko wymieszaj, aby jajka połączyły się z nimi. Smaż, aż dół omletu się zetnie. Następnie patelnię z fritattą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem