Proste rady
Omlet ma bardzo długą historię. W najprostszej postaci był znany już starożytnym Rzymianom, ale dopiero w czasach nowożytnych Francuzi urozmaicili go i udoskonalili jego smak. Polska kuchnia poznała omlet dzięki Marysieńce Sobieskiej, która w czasie swoich licznych podróży po kraju rozpowszechniła tę potrawę. Dziś znamy setki wariacji na temat tego dania. Zobacz, jak usmażyć omlet doskonały.
Puszysty omlet w trzech krokach
Aby omlet był puszysty, warto oddzielić białka od żółtek i ubić z nich niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozkłócamy, solimy i mieszamy z pianą. Tak przygotowany omlet może sprawiać trudności przy przewracaniu na drugą stronę. Dlatego po przesmażeniu z jednej strony, możemy wstawić go na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (w zależności od grubości). Pamiętajmy, by obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardzie puszysty, dodajmy do rozmąconych żółtek mąkę (1 łyżka na 1 żółtko). Wówczas uzyskamy omlet przypominają nieco ciasto biszkoptowe.
Omlet francuski
Do przygotowanie klasycznego francuskiego omletu potrzebujemy dwóch jajek, łyżki mleka i pół łyżeczki klarowanego masła. Jajka roztrzep z mlekiem. Jeśli masz ochotę na słodki omlet, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. W przypadku wytrawnego dania dopraw masę jajeczną solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło. Wylej na patelnię ciasto. Smaż minutę. Powierzchnia powinna być lekko wilgotna. Omlet zsuń na talerz. Dodaj ulubione warzywa lub owoce i złóż na pół.
Omlet hiszpański - tortilla
Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Jak go przygotować? Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. Możesz tez dodać paprykę, groszek czy inne warzywa. Na patelnię wylej roztrzepane jajka z solą, pieprzem i ziołami. Smaż, aż się zrumieni. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu.
Omlet włoski - fritatta
Frittatę smaży się na maśle. Do masy jajecznej dodaje się warzywa, grzyby, mięso i zioła. Mogą to być szparagi, szpinak, cukinia, groszek, brokuł, papryka, pomidory, pieczarki, kurki, szynka parmeńska itd. Do przygotowania włoskiego omletu będziesz potrzebować czterech dużych jaj, soli, pieprzu, masła i ulubionych dodatków. Jajka rozkłóć z przyprawami. Warzywa pokrój i delikatnie podsmaż na rozgrzanym maśle. Wylej na patelnię masę jajeczną i szybko wymieszaj, aby jajka połączyły się z nimi. Smaż, aż dół omletu się zetnie. Następnie patelnię z fritattą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.