Sposób na omlet doskonały

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 5Proste rady

Obraz
© Fotolia

Omlet ma bardzo długą historię. W najprostszej postaci był znany już starożytnym Rzymianom, ale dopiero w czasach nowożytnych Francuzi urozmaicili go i udoskonalili jego smak. Polska kuchnia poznała omlet dzięki Marysieńce Sobieskiej, która w czasie swoich licznych podróży po kraju rozpowszechniła tę potrawę. Dziś znamy setki wariacji na temat tego dania. Zobacz, jak usmażyć omlet doskonały.

/ 5Puszysty omlet w trzech krokach

Obraz
© 123RF.COM

Aby omlet był puszysty, warto oddzielić białka od żółtek i ubić z nich niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozkłócamy, solimy i mieszamy z pianą. Tak przygotowany omlet może sprawiać trudności przy przewracaniu na drugą stronę. Dlatego po przesmażeniu z jednej strony, możemy wstawić go na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (w zależności od grubości). Pamiętajmy, by obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardzie puszysty, dodajmy do rozmąconych żółtek mąkę (1 łyżka na 1 żółtko). Wówczas uzyskamy omlet przypominają nieco ciasto biszkoptowe.

/ 5Omlet francuski

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowanie klasycznego francuskiego omletu potrzebujemy dwóch jajek, łyżki mleka i pół łyżeczki klarowanego masła. Jajka roztrzep z mlekiem. Jeśli masz ochotę na słodki omlet, dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. W przypadku wytrawnego dania dopraw masę jajeczną solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło. Wylej na patelnię ciasto. Smaż minutę. Powierzchnia powinna być lekko wilgotna. Omlet zsuń na talerz. Dodaj ulubione warzywa lub owoce i złóż na pół.

/ 5Omlet hiszpański - tortilla

Obraz
© 123RF.COM

Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Jak go przygotować? Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. Możesz tez dodać paprykę, groszek czy inne warzywa. Na patelnię wylej roztrzepane jajka z solą, pieprzem i ziołami. Smaż, aż się zrumieni. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu.

/ 5Omlet włoski - fritatta

Obraz
© 123RF.COM

Frittatę smaży się na maśle. Do masy jajecznej dodaje się warzywa, grzyby, mięso i zioła. Mogą to być szparagi, szpinak, cukinia, groszek, brokuł, papryka, pomidory, pieczarki, kurki, szynka parmeńska itd. Do przygotowania włoskiego omletu będziesz potrzebować czterech dużych jaj, soli, pieprzu, masła i ulubionych dodatków. Jajka rozkłóć z przyprawami. Warzywa pokrój i delikatnie podsmaż na rozgrzanym maśle. Wylej na patelnię masę jajeczną i szybko wymieszaj, aby jajka połączyły się z nimi. Smaż, aż dół omletu się zetnie. Następnie patelnię z fritattą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę