Spaghetti alla Carbonara
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 350g makaronu spaghetti Arrighi
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 100g startego sera pecorino lub parmezanu
- pieprz do smaku
- 4 żółtka + 1 całe jajko
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.
Przepis dodał użytkownik kasia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze