Awokado smażone nie ma sobie równych, jeśli chodzi o przekąski, które kradną serce od pierwszego kęsa. Cudownie kremowy środek otoczony delikatnie chrupiącą skorupką. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", jest idealne jako dodatek do rozmaitych dań, nawet do śniadania, ale też rewelacyjne jako przekąska ot tak, z pikantnym sosem.
Składniki (1-4 porcje):
2 awokado
1 jajko
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 1/2-3/4 szklanki bułki tartej
Obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w plasterki. Każdy plasterek zanurz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu. Obtocz w bułce tartej. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron po kilka minut do czasu, aż bułka tarta będzie chrupiąca i delikatnie złocista. Usmażone awokado odkładaj na ręcznik papierowy w celu pozbycia się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Zobacz również: cukinia faszerowana kaszą jaglaną i pomidorami