Słodki raj dla fanów Nutelli
Nutellożercy wreszcie będą mieli swoją czekoladową świątynię. Przy Millenium Park w Chicago już 31 maja zostanie otworzona pierwsza na świecie oficjalna restauracja, w której wszystkie oferowane dania i napoje będą bazowały na kultowym kremie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ostatniego dnia maja o godz. 10 rano ma nastąpić otwarcie najsłodszej restauracji na świecie. Na uroczystości pojawi się szef kuchni Rocco DiSpirito, a 400 pierwszych gości za darmo otrzyma wybraną przez siebie pozycję z czekoladowego menu. Oczyma wyobraźni już widzimy te dzikie tłumy, które w najbliższą środę pojawią się przed lokalem.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Noah Szporn, szef marketingu firmy Ferrero, tłumaczy, że ich celem jest stworzenie świata Nutelli dla jej prawdziwych fanów. - Chcemy, aby każdy klient wchodzący do naszej restauracji poczuł się na wejściu jak w ogromnym słoiku Nutelli – mówi Noah Szporn. Patrząc na menu, nie będzie z tym trudno. Goście będą mogli posmakować croissantów, owsianki, kanapek czy lodów ze słodkim kremem. A dla największych miłośników ma czekać czekoladowa fontanna, główna atrakcja lokalu.
Choć przysmaki z dodatkiem Nutelli sprzedawane są w restauracjach na całym świecie, to jednak dopiero teraz powstanie pierwszy, oficjalny lokal marki Ferrero.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że ponadczasowy krem powstał zaraz po zakończeniu II wojny światowej, kiedy to pojawił się problem z dostępem do kakao. Na szczęście Pietro Ferrero, piemoncki cukiernik, w 1946 roku wpadł na świetny pomysł i stworzył słodką pastę na bazie orzechów laskowych, cukru oraz odrobiny kakao. Pasta była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. Natomiast syn cukiernika z Piemontu, Michele Ferrero, w 1964 roku udoskonalił recepturę ojca i stworzył pierwszy na świecie słoik Nutelli – kremu z orzechów laskowych i kakao, który pokochali wszyscy!
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Jesteśmy ciekawi, kiedy taki lokal pojawi się w Polsce - zapewne nieprędko. Ale każdy w swojej kuchni może stworzyć pyszne, czekoladowe słodkości z dodatkiem Nutelli. Najprościej posmarować kultowym kremem kromkę świeżego chleba i zjeść ją na śniadanie, ale Nutella świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do gofrów i naleśników. A co powiecie na czekoladowy napój? Wystarczy podgrzać mleko i rozpuścić w nim łyżkę lub dwie kremu.
Możesz także dodać kilka łyżek kultowego kremu do ciasta, z którego powstaną muffinki. Znasz przepis na ekspresowe rogaliki z Nutellą? Wystarczy ciasto francuskie pokroić w trójkąty, a następnie posmarować je czekoladowym kremem, zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić na piekarnika na 25 minut i gotowe!
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ale naszym nutellowym faworytem jest ciasto tylko 2 składników. Potrzebujesz 5 jajek i słoik Nutelli (350 g). Wystarczy, że jajka ubijesz przy pomocy miksera, a następnie zmieszasz z podgrzanym w mikrofalówce kremem – dodawaj go stopniowo i wszystko wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Teraz powstałą masę przelej do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 min. w temperaturze 180 st.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.