Słodki raj dla fanów Nutelli

Nutellożercy wreszcie będą mieli swoją czekoladową świątynię. Przy Millenium Park w Chicago już 31 maja zostanie otworzona pierwsza na świecie oficjalna restauracja, w której wszystkie oferowane dania i napoje będą bazowały na kultowym kremie.

Nutella
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Ostatniego dnia maja o godz. 10 rano ma nastąpić otwarcie najsłodszej restauracji na świecie. Na uroczystości pojawi się szef kuchni Rocco DiSpirito, a 400 pierwszych gości za darmo otrzyma wybraną przez siebie pozycję z czekoladowego menu. Oczyma wyobraźni już widzimy te dzikie tłumy, które w najbliższą środę pojawią się przed lokalem.

Noah Szporn, szef marketingu firmy Ferrero, tłumaczy, że ich celem jest stworzenie świata Nutelli dla jej prawdziwych fanów. - Chcemy, aby każdy klient wchodzący do naszej restauracji poczuł się na wejściu jak w ogromnym słoiku Nutelli – mówi Noah Szporn. Patrząc na menu, nie będzie z tym trudno. Goście będą mogli posmakować croissantów, owsianki, kanapek czy lodów ze słodkim kremem. A dla największych miłośników ma czekać czekoladowa fontanna, główna atrakcja lokalu.
Choć przysmaki z dodatkiem Nutelli sprzedawane są w restauracjach na całym świecie, to jednak dopiero teraz powstanie pierwszy, oficjalny lokal marki Ferrero.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że ponadczasowy krem powstał zaraz po zakończeniu II wojny światowej, kiedy to pojawił się problem z dostępem do kakao. Na szczęście Pietro Ferrero, piemoncki cukiernik, w 1946 roku wpadł na świetny pomysł i stworzył słodką pastę na bazie orzechów laskowych, cukru oraz odrobiny kakao. Pasta była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. Natomiast syn cukiernika z Piemontu, Michele Ferrero, w 1964 roku udoskonalił recepturę ojca i stworzył pierwszy na świecie słoik Nutelli – kremu z orzechów laskowych i kakao, który pokochali wszyscy!

Jesteśmy ciekawi, kiedy taki lokal pojawi się w Polsce - zapewne nieprędko. Ale każdy w swojej kuchni może stworzyć pyszne, czekoladowe słodkości z dodatkiem Nutelli. Najprościej posmarować kultowym kremem kromkę świeżego chleba i zjeść ją na śniadanie, ale Nutella świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do gofrów i naleśników. A co powiecie na czekoladowy napój? Wystarczy podgrzać mleko i rozpuścić w nim łyżkę lub dwie kremu.
Możesz także dodać kilka łyżek kultowego kremu do ciasta, z którego powstaną muffinki. Znasz przepis na ekspresowe rogaliki z Nutellą? Wystarczy ciasto francuskie pokroić w trójkąty, a następnie posmarować je czekoladowym kremem, zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić na piekarnika na 25 minut i gotowe!

Ale naszym nutellowym faworytem jest ciasto tylko 2 składników. Potrzebujesz 5 jajek i słoik Nutelli (350 g). Wystarczy, że jajka ubijesz przy pomocy miksera, a następnie zmieszasz z podgrzanym w mikrofalówce kremem – dodawaj go stopniowo i wszystko wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Teraz powstałą masę przelej do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 min. w temperaturze 180 st.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce