Słodki raj dla fanów Nutelli

Nutellożercy wreszcie będą mieli swoją czekoladową świątynię. Przy Millenium Park w Chicago już 31 maja zostanie otworzona pierwsza na świecie oficjalna restauracja, w której wszystkie oferowane dania i napoje będą bazowały na kultowym kremie.

Nutella
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Ostatniego dnia maja o godz. 10 rano ma nastąpić otwarcie najsłodszej restauracji na świecie. Na uroczystości pojawi się szef kuchni Rocco DiSpirito, a 400 pierwszych gości za darmo otrzyma wybraną przez siebie pozycję z czekoladowego menu. Oczyma wyobraźni już widzimy te dzikie tłumy, które w najbliższą środę pojawią się przed lokalem.

Noah Szporn, szef marketingu firmy Ferrero, tłumaczy, że ich celem jest stworzenie świata Nutelli dla jej prawdziwych fanów. - Chcemy, aby każdy klient wchodzący do naszej restauracji poczuł się na wejściu jak w ogromnym słoiku Nutelli – mówi Noah Szporn. Patrząc na menu, nie będzie z tym trudno. Goście będą mogli posmakować croissantów, owsianki, kanapek czy lodów ze słodkim kremem. A dla największych miłośników ma czekać czekoladowa fontanna, główna atrakcja lokalu.
Choć przysmaki z dodatkiem Nutelli sprzedawane są w restauracjach na całym świecie, to jednak dopiero teraz powstanie pierwszy, oficjalny lokal marki Ferrero.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że ponadczasowy krem powstał zaraz po zakończeniu II wojny światowej, kiedy to pojawił się problem z dostępem do kakao. Na szczęście Pietro Ferrero, piemoncki cukiernik, w 1946 roku wpadł na świetny pomysł i stworzył słodką pastę na bazie orzechów laskowych, cukru oraz odrobiny kakao. Pasta była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. Natomiast syn cukiernika z Piemontu, Michele Ferrero, w 1964 roku udoskonalił recepturę ojca i stworzył pierwszy na świecie słoik Nutelli – kremu z orzechów laskowych i kakao, który pokochali wszyscy!

Jesteśmy ciekawi, kiedy taki lokal pojawi się w Polsce - zapewne nieprędko. Ale każdy w swojej kuchni może stworzyć pyszne, czekoladowe słodkości z dodatkiem Nutelli. Najprościej posmarować kultowym kremem kromkę świeżego chleba i zjeść ją na śniadanie, ale Nutella świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do gofrów i naleśników. A co powiecie na czekoladowy napój? Wystarczy podgrzać mleko i rozpuścić w nim łyżkę lub dwie kremu.
Możesz także dodać kilka łyżek kultowego kremu do ciasta, z którego powstaną muffinki. Znasz przepis na ekspresowe rogaliki z Nutellą? Wystarczy ciasto francuskie pokroić w trójkąty, a następnie posmarować je czekoladowym kremem, zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić na piekarnika na 25 minut i gotowe!

Ale naszym nutellowym faworytem jest ciasto tylko 2 składników. Potrzebujesz 5 jajek i słoik Nutelli (350 g). Wystarczy, że jajka ubijesz przy pomocy miksera, a następnie zmieszasz z podgrzanym w mikrofalówce kremem – dodawaj go stopniowo i wszystko wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Teraz powstałą masę przelej do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 min. w temperaturze 180 st.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany