Sernik z jogurtów greckich. Lżejszy od tradycyjnego, ale równie pyszny
Sernik bez sera? Tak, to możliwe. Twaróg z powodzeniem możemy zastąpić jogurtami greckimi. Ciasto stanie się nieco lżejsze i mniej kaloryczne, jednak zapewniamy, że nie straci nic na smaku. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 plaster margaryny (ok. 1 cm)
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 2 duże jogurty greckie (800 g)
- 2 budynie w proszku
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis
- Ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blachę (25x35cm) posmarowaną margaryną i oprószoną, np. manną. Można podpiec 10-15 minut.
Przepis
- Masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka należy delikatnie łyżką wmieszać do masy jogurtowej.
- Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 50-60 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl