Trwa ładowanie...
d1fdd2p

Sernik nowojorski

Przepis
d1fdd2p
3.8
(21 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • Spód i boki:
  • 250 g czekoladowy ciasteczek pełnoziarnistych
  • 125 g masła
    • Masa:
  • 5 opakowań (po 200 g) serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • Polewa:
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    • Plasterki pomarańczy do dekoracji
Przepis

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).

Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C.

Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.

Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę, układamy plasterki pomarańczy i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie. Smacznego!

d1fdd2p

Podziel się opinią

Share
d1fdd2p
d1fdd2p
d1fdd2p
Więcej tematów
d1fdd2p