Trwa ładowanie...
dc5fuyx
07-09-2022 08:49

Sernik nowojorski. Wystarczy raz spróbować, by się w nim zakochać

Przepis

Sernik nowojorski jest niezwykle kremowy i lekki. Jego spód przygotowuje się z pokruszonych ciasteczek, a do masy serowej dodaje się śmietanę i sok z cytryny lub limonki.

dc5fuyx
4.7
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Spód i boki:

  • 250 g czekoladowych ciasteczek pełnoziarnistych
  • 125 g masła

Masa:

  • 5 opakowań (po 200 g) serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.

Polewa:

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji
Przepis
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy.
  • Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).
  • Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  • Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika.
  • Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170 st. C.
  • Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
  • Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę, układamy plasterki pomarańczy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik nowojorski. Wystarczy raz spróbować, by się w nim zakochać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj