Sernik krówkowy

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Składniki:

Spód:
100 g masła w temperaturze pokojowej
170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50 g masła w temperaturze pokojowej
800 g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160 g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250 g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400 g)
Polewa:
100 g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250 g (użyłam puszki 400 g)
Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
  2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
  3. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji góra-dół. Masa serowa:
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
  5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
  6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥