Sernik krówkowy

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Sernik krówkowy
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Składniki:

Spód:
100 g masła w temperaturze pokojowej
170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50 g masła w temperaturze pokojowej
800 g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160 g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250 g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400 g)
Polewa:
100 g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250 g (użyłam puszki 400 g)
Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
  2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
  3. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji góra-dół. Masa serowa:
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
  5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
  6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam