Sernik krówkowy

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy, pyszny. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Sernik krówkowy
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pysznie wilgotny i delikatnie karmelowy. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

Składniki:

Spód:
100 g masła w temperaturze pokojowej
170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
50 g masła w temperaturze pokojowej
800 g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)
160 g cukru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 czubata łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
250 g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użyłam puszki 400 g)
Polewa:
100 g białej czekolady
reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250 g (użyłam puszki 400 g)
Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
  2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
  3. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji góra-dół. Masa serowa:
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
  5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
  6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach