Sernik bez spodu. Wilgotny i puszysty
Tradycyjny sernik bez spodu z ciasta. Jest bardzo delikatny, kremowy i wilgotny. Puszystości dodaje mu piana z białek. Sernik po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg sera białego
 - 1 szklanka cukru
 - 12 dag masła
 - 6 jajek
 - opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
 - rodzynki
 - 2 łyżki mąki pszennej
 
Przepis
- Ser przepuścić przez maszynkę, osobno utrzeć żółtka z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
 - Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.
 - Utarte składniki zmieszać z serem, mąką, dodać ubitą pianę z białek i rodzynki.
 - Piec ok. 1 godziny w 180 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl