Schab w galarecie

Mięsa w galarecie smakują wybornie, nie wysychają i można je przechowywać w lodówce kilka dni. Przystawki tego typu możemy więc przygotować wcześniej.

Schab w galarecieSchab w galarecie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • schab ok. 1 kg
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • ok. 0,5 l czystego bulionu
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • kilka suszonych śliwek lub suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek

Przepis

Schab dokładnie myjemy, suszymy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie robimy wzdłuż ostrym nożem kilka otworów, w które wciskamy suszone śliwki lub pomidory. Schab smarujemy oliwą, władamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany i pieczemy w temp. 180 stopni C przez godzinę. Wyjmujemy mięso, studzimy i kroimy na plastry. Zalewamy galaretą zrobioną z rosołu z dodatkiem żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇