Trwa ładowanie...
d3fl4hw
23-11-2020 12:18

Schab po cygańsku

Przepis

Schab po cygańsku to świetny pomysł na obiad, który właściwie robi się sam. Jeśli do naczynia żaroodpornego dołożycie jeszcze ziemniaki, otrzymacie przepyszne jednogarnkowe danie w sam raz dla całej rodziny.

d3fl4hw
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 8 kotletów ze schabu
  • 3/4 kg marchwi
  • 1/2 kg cebuli
  • 30 dkg sera żółtego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • vegeta
Przepis
  • Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawić solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki.
  • Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab.
  • Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem.
  • Piec ok. 1,5 -2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
  • Ja na sam dół dodaje jeszcze ziemniaki krojone w plastry i mamy danie jednogarnkowe.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab po cygańsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw