Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to świetny pomysł na obiad, który właściwie robi się sam. Jeśli do naczynia żaroodpornego dołożycie jeszcze ziemniaki, otrzymacie przepyszne jednogarnkowe danie w sam raz dla całej rodziny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawić solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki.
- Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab.
- Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem.
- Piec ok. 1,5 -2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
- Ja na sam dół dodaje jeszcze ziemniaki krojone w plastry i mamy danie jednogarnkowe.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze