Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to świetny pomysł na obiad, który właściwie robi się sam. Jeśli do naczynia żaroodpornego dołożycie jeszcze ziemniaki, otrzymacie przepyszne jednogarnkowe danie w sam raz dla całej rodziny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawić solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki.
- Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab.
- Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem.
- Piec ok. 1,5 -2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
- Ja na sam dół dodaje jeszcze ziemniaki krojone w plastry i mamy danie jednogarnkowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl