Sałatka Chakalaka z programu "MasterChef"

Pyszny warzywny relisz z programu "Masterchef Polska". Warto powtórzyć w domu!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Chakalaka (czyt. szakalaka) to tradycyjny południowoafrykański relish, czyli przysmak. Danie to jest na stałe wpisane w jadłospis mieszkańców miasteczek w okolicach Johannesburga. Do przygotowania tej potrawy niezbędne są warzywa, ale wariantów na połączenie składników jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od regionu kraju i tradycji rodzinnych. Chakalaka może mieć formę sosu albo przypominać sałatkę. Większość przepisów na chakalakę zawiera gotową fasolę w sosie pomidorowym. Danie to w programie "MasterChef Polska" przygotował Benny Masekwameng - juror Masterchefa w RPA, krytyk kulinarny i ceniony kucharz. Uczestnicy byli pod wrażeniem przepis - niektórzy entuzjazm wykazali tańcząc taniec "szakalaka".

Składniki:
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1 średnia marchewka
250g dojrzałych pomidorów
200 g krojonych pomidorów
125 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował. Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥