Sałatka Chakalaka z programu "MasterChef"

Pyszny warzywny relisz z programu "Masterchef Polska". Warto powtórzyć w domu!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Chakalaka (czyt. szakalaka) to tradycyjny południowoafrykański relish, czyli przysmak. Danie to jest na stałe wpisane w jadłospis mieszkańców miasteczek w okolicach Johannesburga. Do przygotowania tej potrawy niezbędne są warzywa, ale wariantów na połączenie składników jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od regionu kraju i tradycji rodzinnych. Chakalaka może mieć formę sosu albo przypominać sałatkę. Większość przepisów na chakalakę zawiera gotową fasolę w sosie pomidorowym. Danie to w programie "MasterChef Polska" przygotował Benny Masekwameng - juror Masterchefa w RPA, krytyk kulinarny i ceniony kucharz. Uczestnicy byli pod wrażeniem przepis - niektórzy entuzjazm wykazali tańcząc taniec "szakalaka".

Składniki:
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1 średnia marchewka
250g dojrzałych pomidorów
200 g krojonych pomidorów
125 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował. Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥