Sałatka Chakalaka z programu "MasterChef"

Pyszny warzywny relisz z programu "Masterchef Polska". Warto powtórzyć w domu!

Sałatka Chakalaka z programu "MasterChef"
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Chakalaka (czyt. szakalaka) to tradycyjny południowoafrykański relish, czyli przysmak. Danie to jest na stałe wpisane w jadłospis mieszkańców miasteczek w okolicach Johannesburga. Do przygotowania tej potrawy niezbędne są warzywa, ale wariantów na połączenie składników jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od regionu kraju i tradycji rodzinnych. Chakalaka może mieć formę sosu albo przypominać sałatkę. Większość przepisów na chakalakę zawiera gotową fasolę w sosie pomidorowym. Danie to w programie "MasterChef Polska" przygotował Benny Masekwameng - juror Masterchefa w RPA, krytyk kulinarny i ceniony kucharz. Uczestnicy byli pod wrażeniem przepis - niektórzy entuzjazm wykazali tańcząc taniec "szakalaka".

Składniki:
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1 średnia marchewka
250g dojrzałych pomidorów
200 g krojonych pomidorów
125 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował. Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć