Sałatka Chakalaka z programu "MasterChef"

Pyszny warzywny relisz z programu "Masterchef Polska". Warto powtórzyć w domu!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Chakalaka (czyt. szakalaka) to tradycyjny południowoafrykański relish, czyli przysmak. Danie to jest na stałe wpisane w jadłospis mieszkańców miasteczek w okolicach Johannesburga. Do przygotowania tej potrawy niezbędne są warzywa, ale wariantów na połączenie składników jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od regionu kraju i tradycji rodzinnych. Chakalaka może mieć formę sosu albo przypominać sałatkę. Większość przepisów na chakalakę zawiera gotową fasolę w sosie pomidorowym. Danie to w programie "MasterChef Polska" przygotował Benny Masekwameng - juror Masterchefa w RPA, krytyk kulinarny i ceniony kucharz. Uczestnicy byli pod wrażeniem przepis - niektórzy entuzjazm wykazali tańcząc taniec "szakalaka".

Składniki:
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju
1-2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1 średnia marchewka
250g dojrzałych pomidorów
200 g krojonych pomidorów
125 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował. Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę