Trwa ładowanie...
d4ce3ys

Sajgonki

Przepis
4.1
(8 głosów)
Oceń:
d4ce3ys
Składniki
  • 60 g makaronu ryżowego
  • 8 arkuszy ryżowego papieru
  • 8 ugotowanych krewetek tygrysich
  • tajska bazylia
  • świeża mięta
  • kolendra
  • sparzone we wrzątku liście kapusty
  • dwie lekko podgotowane i pocięte w zapałki marchewki
Przepis

Zaczynamy od makaronu. Zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy na dwie minuty i odsączamy. Siekamy kolendrę, miętę (po 3 łyżki) i sparzoną kapustę (2 liście). Plastry papieru moczymy (po jednym) w misce z gorącą wodą, żeby zmiękły. Na każdy z nich kładziemy w rządku - krewetki, makaron, zioła i warzywa. Wszystko układamy w dolnej części kwadratowego arkusza, ale nie na samej krawędzi. Trzy pozostałe boki pozostają puste. Najpierw zakładamy jeden z bocznych brzegów, potem dolny i drugi boczny. Następnie ciasno zwijamy do góry. Sajgonki najlepiej smakują z sosami. Oczywiście najlepiej zrobić je samemu, ale trudno nam będzie dostarczyć je na piknik. Dlatego wygodniej będzie kupić buteleczką z gotowym sosem.

Przepis dodał użytkownik czarownica

d4ce3ys

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys