Sajgonki

Obraz

Składniki

  • 60 g makaronu ryżowego
  • 8 arkuszy ryżowego papieru
  • 8 ugotowanych krewetek tygrysich
  • tajska bazylia
  • świeża mięta
  • kolendra
  • sparzone we wrzątku liście kapusty
  • dwie lekko podgotowane i pocięte w zapałki marchewki

Przepis

Zaczynamy od makaronu. Zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy na dwie minuty i odsączamy. Siekamy kolendrę, miętę (po 3 łyżki) i sparzoną kapustę (2 liście). Plastry papieru moczymy (po jednym) w misce z gorącą wodą, żeby zmiękły. Na każdy z nich kładziemy w rządku - krewetki, makaron, zioła i warzywa. Wszystko układamy w dolnej części kwadratowego arkusza, ale nie na samej krawędzi. Trzy pozostałe boki pozostają puste. Najpierw zakładamy jeden z bocznych brzegów, potem dolny i drugi boczny. Następnie ciasno zwijamy do góry. Sajgonki najlepiej smakują z sosami. Oczywiście najlepiej zrobić je samemu, ale trudno nam będzie dostarczyć je na piknik. Dlatego wygodniej będzie kupić buteleczką z gotowym sosem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟