Ruskie pierogi. Jak je zrobić?
Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciasta. To właśnie dzięki niej stanie się ono gładkie i elastyczne i będzie można rozwałkować je na cieniutki placek. Po ugotowaniu stanie się zaś miękkie i delikatne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka dość ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dkg ugotowanych ziemniaków
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 20 dkg chudego twarogu
Do polania pierogów:
- śmietana lub wędzony boczek przesmażony
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde.
- Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree.
- Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
- Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wrzucamy stopniowo pierogi.
- Delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku.
- Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.
Przepis dodał użytkownik julia313
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze