Trwa ładowanie...
24-04-2009 09:52

Rabarbar już kusi

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Rabarbar już kusiŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2mllqm
d2mllqm

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Z apetytem na rabarbar nie co jednak przesadzać, bowiem zawiera on niekorzystne dla zdrowia związki - dużo kwasu szczawiowego. Jeden, czy dwa desery w sezonie to wszakże nie powód do alarmu, gdy jesteśmy zdrowi. Unikać rabarbarowej diety powinni natomiast chorzy na artretyzm, kamicę nerkową i osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.

Przytoczę ciekawostkę o pochodzeniu tej rośliny. Prawdopodobnie z kuchni chińskiej, w której rabarbar znany jest od 2700 lat, trafił nad Wołgę, a stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Grecka nazwa rzewienia, rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu - "obcy znad Wołgi".

Rabarbar cenimy głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku oraz dlatego, że pojawia się, gdy tęsknimy za pierwszym plonem własnych upraw na działce. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. W 100 gramach rabarbaru jest trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; sporo natomiast - witaminy C. Szkodliwa przeciwwaga kwasu szczawiowego nie zachęca nas jednak do codziennego korzystania z obfitości witaminy C, zwłaszcza że już niedługo będą truskawki. Póki co jednak spróbujmy wypieków z rabarbaru.

PRZEPISY

Drożdzowe rogaliki

- dwie szklanki mąki

d2mllqm

- 4 dag drożdży

- 3/4 szklanki mleka

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 13 dag margaryny

- ok. kilograma rabarbaru

- łyżka tartej bułki

- tłuszcz do formy

Przygotować rozczyn, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać utarte żółtka, rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania (bardzo dokładnego) dodać stopioną margarynę. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar pokroić drobno, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze gotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmoladki dodać trochę dobrej bułki tartej, odrobinę cynamonu, wymieszać. Z ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na 8 części. Na każdej, na obwodzie koła kłaść łyżeczkę marmoladki i zwijać rogaliki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.

d2mllqm

Ciasto ucierane z owocami

* *- 2 szklanki mąki

- kostka margaryny

- szklanka cukru

- 4 jaja

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 75 dag rabarbaru

- tłuszcz i bułka tarta

- cukier puder do posypania

Margarynę roztopić i ostudzić, ubić pianę, dodać cukier, a na końcu żółtka. Masę wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Dodać tłuszcz i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na cieście pokrajany w kostkę rabarbar. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Mic

d2mllqm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mllqm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj