WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Rabarbar już kusi

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Rabarbar już kusi
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Z apetytem na rabarbar nie co jednak przesadzać, bowiem zawiera on niekorzystne dla zdrowia związki - dużo kwasu szczawiowego. Jeden, czy dwa desery w sezonie to wszakże nie powód do alarmu, gdy jesteśmy zdrowi. Unikać rabarbarowej diety powinni natomiast chorzy na artretyzm, kamicę nerkową i osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.

Przytoczę ciekawostkę o pochodzeniu tej rośliny. Prawdopodobnie z kuchni chińskiej, w której rabarbar znany jest od 2700 lat, trafił nad Wołgę, a stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Grecka nazwa rzewienia, rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu - "obcy znad Wołgi".

Rabarbar cenimy głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku oraz dlatego, że pojawia się, gdy tęsknimy za pierwszym plonem własnych upraw na działce. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. W 100 gramach rabarbaru jest trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; sporo natomiast - witaminy C. Szkodliwa przeciwwaga kwasu szczawiowego nie zachęca nas jednak do codziennego korzystania z obfitości witaminy C, zwłaszcza że już niedługo będą truskawki. Póki co jednak spróbujmy wypieków z rabarbaru.

PRZEPISY

Drożdzowe rogaliki

- dwie szklanki mąki

- 4 dag drożdży

- 3/4 szklanki mleka

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 13 dag margaryny

- ok. kilograma rabarbaru

- łyżka tartej bułki

- tłuszcz do formy

Przygotować rozczyn, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać utarte żółtka, rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania (bardzo dokładnego) dodać stopioną margarynę. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar pokroić drobno, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze gotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmoladki dodać trochę dobrej bułki tartej, odrobinę cynamonu, wymieszać. Z ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na 8 części. Na każdej, na obwodzie koła kłaść łyżeczkę marmoladki i zwijać rogaliki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.

Ciasto ucierane z owocami

* *- 2 szklanki mąki

- kostka margaryny

- szklanka cukru

- 4 jaja

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 75 dag rabarbaru

- tłuszcz i bułka tarta

- cukier puder do posypania

Margarynę roztopić i ostudzić, ubić pianę, dodać cukier, a na końcu żółtka. Masę wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Dodać tłuszcz i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na cieście pokrajany w kostkę rabarbar. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Mic

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne