Rabarbar już kusi

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Rabarbar już kusi
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".

Z apetytem na rabarbar nie co jednak przesadzać, bowiem zawiera on niekorzystne dla zdrowia związki - dużo kwasu szczawiowego. Jeden, czy dwa desery w sezonie to wszakże nie powód do alarmu, gdy jesteśmy zdrowi. Unikać rabarbarowej diety powinni natomiast chorzy na artretyzm, kamicę nerkową i osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.

Przytoczę ciekawostkę o pochodzeniu tej rośliny. Prawdopodobnie z kuchni chińskiej, w której rabarbar znany jest od 2700 lat, trafił nad Wołgę, a stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Grecka nazwa rzewienia, rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu - "obcy znad Wołgi".

Rabarbar cenimy głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku oraz dlatego, że pojawia się, gdy tęsknimy za pierwszym plonem własnych upraw na działce. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. W 100 gramach rabarbaru jest trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; sporo natomiast - witaminy C. Szkodliwa przeciwwaga kwasu szczawiowego nie zachęca nas jednak do codziennego korzystania z obfitości witaminy C, zwłaszcza że już niedługo będą truskawki. Póki co jednak spróbujmy wypieków z rabarbaru.

PRZEPISY

Drożdzowe rogaliki

- dwie szklanki mąki

- 4 dag drożdży

- 3/4 szklanki mleka

- 3 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 13 dag margaryny

- ok. kilograma rabarbaru

- łyżka tartej bułki

- tłuszcz do formy

Przygotować rozczyn, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać utarte żółtka, rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania (bardzo dokładnego) dodać stopioną margarynę. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar pokroić drobno, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze gotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmoladki dodać trochę dobrej bułki tartej, odrobinę cynamonu, wymieszać. Z ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na 8 części. Na każdej, na obwodzie koła kłaść łyżeczkę marmoladki i zwijać rogaliki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.

Ciasto ucierane z owocami

* *- 2 szklanki mąki

- kostka margaryny

- szklanka cukru

- 4 jaja

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 75 dag rabarbaru

- tłuszcz i bułka tarta

- cukier puder do posypania

Margarynę roztopić i ostudzić, ubić pianę, dodać cukier, a na końcu żółtka. Masę wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Dodać tłuszcz i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na cieście pokrajany w kostkę rabarbar. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Mic

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały