Rabarbar już kusi
Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".
Pierwsza świeżość prosto z grządki, zastępująca owocowe nadzienie do ciast, doskonały surowiec na kompot jest już w sprzedaży, bo tegoroczna wiosna "ma duże wyprzedzenie".
Z apetytem na rabarbar nie co jednak przesadzać, bowiem zawiera on niekorzystne dla zdrowia związki - dużo kwasu szczawiowego. Jeden, czy dwa desery w sezonie to wszakże nie powód do alarmu, gdy jesteśmy zdrowi. Unikać rabarbarowej diety powinni natomiast chorzy na artretyzm, kamicę nerkową i osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Przytoczę ciekawostkę o pochodzeniu tej rośliny. Prawdopodobnie z kuchni chińskiej, w której rabarbar znany jest od 2700 lat, trafił nad Wołgę, a stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Grecka nazwa rzewienia, rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu - "obcy znad Wołgi".
Rabarbar cenimy głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku oraz dlatego, że pojawia się, gdy tęsknimy za pierwszym plonem własnych upraw na działce. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. W 100 gramach rabarbaru jest trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; sporo natomiast - witaminy C. Szkodliwa przeciwwaga kwasu szczawiowego nie zachęca nas jednak do codziennego korzystania z obfitości witaminy C, zwłaszcza że już niedługo będą truskawki. Póki co jednak spróbujmy wypieków z rabarbaru.
Drożdzowe rogaliki
- dwie szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 13 dag margaryny
- ok. kilograma rabarbaru
- łyżka tartej bułki
- tłuszcz do formy
Przygotować rozczyn, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać utarte żółtka, rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania (bardzo dokładnego) dodać stopioną margarynę. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar pokroić drobno, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze gotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmoladki dodać trochę dobrej bułki tartej, odrobinę cynamonu, wymieszać. Z ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na 8 części. Na każdej, na obwodzie koła kłaść łyżeczkę marmoladki i zwijać rogaliki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
Ciasto ucierane z owocami
* *- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 75 dag rabarbaru
- tłuszcz i bułka tarta
- cukier puder do posypania
Margarynę roztopić i ostudzić, ubić pianę, dodać cukier, a na końcu żółtka. Masę wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Dodać tłuszcz i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na cieście pokrajany w kostkę rabarbar. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Mic