Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie
Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- kilka dużych młodych ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego
- kilka łyżek śmietany 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
- Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze do miękkości.
- Twaróg wymieszać ze śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
- Ziemniaki przekroić, wypełnić twarożkiem i podawać.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze