Trwa ładowanie...
dvv8sfj
26-04-2022 10:33

Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie

Przepis

Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

dvv8sfj
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • kilka dużych młodych ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek
  • posiekany koperek
Przepis
  • Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze do miękkości.
  • Twaróg wymieszać ze śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
  • Ziemniaki przekroić, wypełnić twarożkiem i podawać.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvv8sfj
dvv8sfj
dvv8sfj
dvv8sfj
Więcej tematów
dvv8sfj