Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie
Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- kilka dużych młodych ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego
- kilka łyżek śmietany 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
Przepis
- Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze do miękkości.
- Twaróg wymieszać ze śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
- Ziemniaki przekroić, wypełnić twarożkiem i podawać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl