Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie
Przepis
Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
- kilka dużych młodych ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego
- kilka łyżek śmietany 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
Przepis
- Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze do miękkości.
- Twaróg wymieszać ze śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
- Ziemniaki przekroić, wypełnić twarożkiem i podawać.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
Pyry z gzikiem. Regionalny przysmak w prostym przepisie
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.