Przysmaki z ogniska

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko kiełbasa

Obraz
© 123RF.COM

Zbliża się majówka, a wraz z nią sezon na grilla i ogniska. Możemy spotkać się w gronie rodziny i przyjaciół, porozmawiać, smacznie zjeść, pobyć na świeżym powietrzu. Poza kiełbaskami, które są obowiązkowe na każdym ognisku, możemy przygotować też ziemniaki, warzywa, czosnek, podpłomyki, a także... gulasz czy bigos.

/ 5Cuda na kiju

Obraz
© 123RF.COM

Na patyk możemy nadziać nie tylko kiełbaskę. Nad ogniskiem z powodzeniem upieczemy także boczek, karkówkę, filet z indyka lub kurczaka. Mięso warto wcześniej zamarynować lub przyprawić, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. Płaty mięsa powinny być wąskie i długie, dzięki temu łatwiej nabijemy je na kijek. Możemy też zrobić szaszłyki z kawałków kurczaka czy wieprzowiny i sezonowych warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki, kukurydza). Opiekając jedzenie na patyku, należy pamiętać, by trzymać je nad ogniem, a nie bezpośrednio w nim. W przeciwnym razie szybko nam się przypali z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.

/ 5Pieczone ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Kto nie jadł choć raz ziemniaków pieczonych w ognisku? Wyszorowane kartofle wystarczy zawinąć w folię, posypać solą i przyprawami i wrzucić w żar. Taki ziemniak będzie doskonale smakował z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.

/ 5Podpłomyki jak u babci

Obraz
© 123RF.COM

Na patyku możemy podpiec chleb. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie szybkich podpłomyków. Z mąki, wody i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Zaostrzony koniec kijka natłuszczamy olejem i oblepiamy go ciastem. Podpłomyki będą doskonale smakować z ziołowym masłem domowej roboty.

/ 5Pyszny kociołek

Obraz
© 123RF.COM

W żeliwnym garnku zawieszonym nad ogniskiem możemy przygotować pyszny gulasz, bigos czy leczo. Do kociołka wrzucamy przyprawione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. Pamiętajmy, by wybierać tłuste mięso (karkówka, boczek), dodajmy też nieco smalcu, dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do dna naczynia, a wszystkie smaki doskonale się połączą. To, co wyląduje w garnku, zależy od naszej inwencji. Warto eksperymentować. Efekty na pewno będą pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu