Przysmaki z ogniska

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko kiełbasa

Obraz
© 123RF.COM

Zbliża się majówka, a wraz z nią sezon na grilla i ogniska. Możemy spotkać się w gronie rodziny i przyjaciół, porozmawiać, smacznie zjeść, pobyć na świeżym powietrzu. Poza kiełbaskami, które są obowiązkowe na każdym ognisku, możemy przygotować też ziemniaki, warzywa, czosnek, podpłomyki, a także... gulasz czy bigos.

/ 5Cuda na kiju

Obraz
© 123RF.COM

Na patyk możemy nadziać nie tylko kiełbaskę. Nad ogniskiem z powodzeniem upieczemy także boczek, karkówkę, filet z indyka lub kurczaka. Mięso warto wcześniej zamarynować lub przyprawić, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. Płaty mięsa powinny być wąskie i długie, dzięki temu łatwiej nabijemy je na kijek. Możemy też zrobić szaszłyki z kawałków kurczaka czy wieprzowiny i sezonowych warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki, kukurydza). Opiekając jedzenie na patyku, należy pamiętać, by trzymać je nad ogniem, a nie bezpośrednio w nim. W przeciwnym razie szybko nam się przypali z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.

/ 5Pieczone ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Kto nie jadł choć raz ziemniaków pieczonych w ognisku? Wyszorowane kartofle wystarczy zawinąć w folię, posypać solą i przyprawami i wrzucić w żar. Taki ziemniak będzie doskonale smakował z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.

/ 5Podpłomyki jak u babci

Obraz
© 123RF.COM

Na patyku możemy podpiec chleb. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie szybkich podpłomyków. Z mąki, wody i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Zaostrzony koniec kijka natłuszczamy olejem i oblepiamy go ciastem. Podpłomyki będą doskonale smakować z ziołowym masłem domowej roboty.

/ 5Pyszny kociołek

Obraz
© 123RF.COM

W żeliwnym garnku zawieszonym nad ogniskiem możemy przygotować pyszny gulasz, bigos czy leczo. Do kociołka wrzucamy przyprawione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. Pamiętajmy, by wybierać tłuste mięso (karkówka, boczek), dodajmy też nieco smalcu, dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do dna naczynia, a wszystkie smaki doskonale się połączą. To, co wyląduje w garnku, zależy od naszej inwencji. Warto eksperymentować. Efekty na pewno będą pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja