Nie tylko kiełbasa
Zbliża się majówka, a wraz z nią sezon na grilla i ogniska. Możemy spotkać się w gronie rodziny i przyjaciół, porozmawiać, smacznie zjeść, pobyć na świeżym powietrzu. Poza kiełbaskami, które są obowiązkowe na każdym ognisku, możemy przygotować też ziemniaki, warzywa, czosnek, podpłomyki, a także... gulasz czy bigos.
Cuda na kiju
Na patyk możemy nadziać nie tylko kiełbaskę. Nad ogniskiem z powodzeniem upieczemy także boczek, karkówkę, filet z indyka lub kurczaka. Mięso warto wcześniej zamarynować lub przyprawić, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. Płaty mięsa powinny być wąskie i długie, dzięki temu łatwiej nabijemy je na kijek. Możemy też zrobić szaszłyki z kawałków kurczaka czy wieprzowiny i sezonowych warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki, kukurydza). Opiekając jedzenie na patyku, należy pamiętać, by trzymać je nad ogniem, a nie bezpośrednio w nim. W przeciwnym razie szybko nam się przypali z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.
Pieczone ziemniaki
Kto nie jadł choć raz ziemniaków pieczonych w ognisku? Wyszorowane kartofle wystarczy zawinąć w folię, posypać solą i przyprawami i wrzucić w żar. Taki ziemniak będzie doskonale smakował z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.
Podpłomyki jak u babci
Na patyku możemy podpiec chleb. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie szybkich podpłomyków. Z mąki, wody i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Zaostrzony koniec kijka natłuszczamy olejem i oblepiamy go ciastem. Podpłomyki będą doskonale smakować z ziołowym masłem domowej roboty.
Pyszny kociołek
W żeliwnym garnku zawieszonym nad ogniskiem możemy przygotować pyszny gulasz, bigos czy leczo. Do kociołka wrzucamy przyprawione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. Pamiętajmy, by wybierać tłuste mięso (karkówka, boczek), dodajmy też nieco smalcu, dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do dna naczynia, a wszystkie smaki doskonale się połączą. To, co wyląduje w garnku, zależy od naszej inwencji. Warto eksperymentować. Efekty na pewno będą pyszne!