Przysmaki z ogniska

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko kiełbasa

Obraz
© 123RF.COM

Zbliża się majówka, a wraz z nią sezon na grilla i ogniska. Możemy spotkać się w gronie rodziny i przyjaciół, porozmawiać, smacznie zjeść, pobyć na świeżym powietrzu. Poza kiełbaskami, które są obowiązkowe na każdym ognisku, możemy przygotować też ziemniaki, warzywa, czosnek, podpłomyki, a także... gulasz czy bigos.

/ 5Cuda na kiju

Obraz
© 123RF.COM

Na patyk możemy nadziać nie tylko kiełbaskę. Nad ogniskiem z powodzeniem upieczemy także boczek, karkówkę, filet z indyka lub kurczaka. Mięso warto wcześniej zamarynować lub przyprawić, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. Płaty mięsa powinny być wąskie i długie, dzięki temu łatwiej nabijemy je na kijek. Możemy też zrobić szaszłyki z kawałków kurczaka czy wieprzowiny i sezonowych warzyw (cukinia, papryka, cebula, pieczarki, kukurydza). Opiekając jedzenie na patyku, należy pamiętać, by trzymać je nad ogniem, a nie bezpośrednio w nim. W przeciwnym razie szybko nam się przypali z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.

/ 5Pieczone ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Kto nie jadł choć raz ziemniaków pieczonych w ognisku? Wyszorowane kartofle wystarczy zawinąć w folię, posypać solą i przyprawami i wrzucić w żar. Taki ziemniak będzie doskonale smakował z ziołowym twarożkiem, masłem czosnkowym lub jajkiem w koszulce. W folii możemy upiec też inne warzywa – cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraczki, rzodkiew. Warto je posypać wcześniej ziołami, morską solą i skropić oliwą z oliwek lub olejem.

/ 5Podpłomyki jak u babci

Obraz
© 123RF.COM

Na patyku możemy podpiec chleb. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie szybkich podpłomyków. Z mąki, wody i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Zaostrzony koniec kijka natłuszczamy olejem i oblepiamy go ciastem. Podpłomyki będą doskonale smakować z ziołowym masłem domowej roboty.

/ 5Pyszny kociołek

Obraz
© 123RF.COM

W żeliwnym garnku zawieszonym nad ogniskiem możemy przygotować pyszny gulasz, bigos czy leczo. Do kociołka wrzucamy przyprawione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. Pamiętajmy, by wybierać tłuste mięso (karkówka, boczek), dodajmy też nieco smalcu, dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do dna naczynia, a wszystkie smaki doskonale się połączą. To, co wyląduje w garnku, zależy od naszej inwencji. Warto eksperymentować. Efekty na pewno będą pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?