Przypraw waszą miłość!

Stare polskie przysłowie mówi, że przez żołądek do serca. Coś w tym jest. Wiedzieli już o tym już starożytni kochankowie.

Obraz

/ 11Owoce morza

Obraz
© flickr.com/ykjc9/3033855103/CC 2.0/At/SA/

Casanova uważał ostrygi za najlepszy afrodyzjak i miał rację. Potwierdzili to naukowcy. Ryby i owoce morza posiadają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza, a także cynku. Powodują szybsze reagowanie ludzkiego organizmu, a co za tym idzie pobudzenie seksualne. Cynk w organizmie pobudza seksualnie kobietę, a u mężczyzn podnosi poziom testosteronu. Zawarte w ostrygach sole mineralne i glikogen usprawniają pracę mięśni. Ponoć wspólne zjedzenie ostryg powoduje odczuwanie rozkoszy seksualnej partnera.

/ 11Ananas

Obraz
© flickr.com/jeanlouis_zimmermann/CC 2.0/at/

Już za czasów Ludwika XIV ananas był znany w Europie jako afrodyzjak. Kiedyś mieszkańcy Nowego Świata robili z niego specjalną miłosną miksturę. Jego sok poddawano fermentacji i robiono alkohol. Zmysły rozbudzają także plastry ananasa posypane chili. Niektórzy wierzą, że sok ananasowy potrafi zdziałać cuda.

/ 11Batat

Obraz
© flickr.com/beglendc/CC 2.0/At/SA/

To rodzaj słodkiego ziemniaka i jednocześnie jeden z nielicznych afrodyzjaków, który działa głównie na kobiety. Jedzone w dużych ilościach działają na popęd płciowy. Są bogate w witaminy i mikroelementy. Były uprawiane przez Indian już tysiące lat temu, jednak nie wszyscy wierzą w ich cudowną moc.

/ 11Seler

Obraz
© flickr.com/tillwe/2371203836/CC 2.0/At/sa

Zaleca się go w leczeniu impotencji i szczególnie dobrze działa na kobiety. Andosteron, który jest w nim zawarty stymuluje popęd seksualny płci pięknej. Z cudownych właściwości selera korzystano już w starożytności, gdzie doczekał się pieśni ku swej chwale.

/ 11Cynamon

Obraz
© sxc.hu

Jego korzenny i mocny aromat jest idealną przyprawą na miłosne igraszki. Moc korzennych przypraw, które pobudzają libido, nie jest znana ludziom od dzisiaj. W miłosnej sztuce wykorzystuje się jeszcze:: imbir, kardamon, chili, anyż gwiazdkowy czy korzeń kava kava.

/ 11Banan

Obraz
© sxc.hu

Nie chodzi tu tylko o jego kształt, ale w szczególności o miąższ i jego konsystencję. Niektóre badania wykazały, że zawarte w bananie enzymy zwiększają męskie możliwości.

/ 11Lubczyk

Obraz
© flickr.com/yashima/CC 2.0/At/SA/

Kto w Polsce nie słyszał o lubczyku? Od wieków stosuje się go w celu podnoszenia sił witalnych. W ziarnach i korzeniu tej rośliny znajduje się najwięcej właściwości pobudzających, dlatego wykorzystywano je do przyrządzania miłosnego eliksiru.

/ 11Kawior

Obraz
© flickr.com/wili/CC 2.0/at/

Jest w nim ogromna zawartość cynku i fosforu, która podwyższa poziom testosteronu we krwi. W ikrze są związki, które odżywiają komórki nerwowe i w ten sposób pobudzają seksualnie całe ciało.

/ 11Czekolada

Obraz
© flickr.com/stone-soup/CC 2.0/At/

Ziarna kakaowca znane są na świecie od ponad 2000 lat. Indianie przyrządzali z nich napój o nazwie "chocolati". Napój czekoladowy z dodatkiem chili, był przez wiele lat uznawany za eliksir miłości. Czekolada dobrze się kojarzy, a jej jedzenie uspokaja i wzbudza w nas przyjemne doznania.

10 / 11Trufle

Obraz
© sxc.hu

Już w starożytnym Rzymie uważano te grzyby za afrodyzjaki. W nowożytnej Francji , Włoszech i Hiszpanii podawane jako podstawa dań, miały doprowadzać do miłosnego uniesienia już samym swoim wyglądem. Posiadają rzadki i specyficzny aromat, który zmysłowo pobudza zarówno ciało jak i podniebienie.
W starożytności w celu podtrzymania tradycji kochanek na przyjęciu weselnym musiał się objeść białymi truflami. Dzisiaj te trufle są rarytasem, ponieważ bardzo trudno jest je znaleźć.

11 / 11Miód

Obraz
© flickr.com/botheredbybees/CC 2.0/at/

Ma niezwykłą właściwość wzmagającą popęd płciowy. Ponoć może przynosić doznania płciowe na wyższy poziomom. Tlenek azotu, zawarty w miodzie pomaga otworzyć naczynia krwionośne i odpowiedzialny jest za stymulowanie erekcji.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw