Prosto i smacznie
Jeśli placuszki to tylko na słodko i z owocami! Zatem jeżeli jesteś łasuchem, to te przepisy zostały stworzone specjalnie dla ciebie. Oto pięć smacznych pomysłów na słodkie placuszki, które przygotujesz w kilka chwil. Idealnie sprawdzą się nie tylko w roli śniadania, ale także ciepłej kolacji lub podwieczorku.
Podwójnie czekoladowe placuszki
- 3/4 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
- 3/4 szklanki mleka,
- jajko,
- łyżka miodu,
- łyżka kakao,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski wsyp mąkę, kakao oraz sól i wymieszaj je ze sobą. Teraz dodaj jajko, mleko, miód oraz rozpuszczoną czekoladę i wszystko wymieszaj. Niewielkie porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej i smaż placuszki po kilka minut z każdej strony. Takie pancakes najlepiej smakują z owocami i powidłami.
Placuszki bananowe
- 2 banany,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce, tak by powstało gładkie ciasto. Te bananowe placuszki z powodzeniem możesz smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Nakładaj niewielką ilość ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony. Takie pancakes możesz podać z rozpuszczoną czekoladą, złotym syropem albo ulubionymi, sezonowymi owocami.
Placuszki owsiane
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka mąki,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego,
- 5 łyżek miodu,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Do miski wsyp płatki owsiane oraz siemię lniane i zalej je wrzątkiem tak, by woda przykryła zawartość naczynia. Po dwudziestu minutach dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj niewielkie ilości ciasta przy pomocy łyżki. Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron. Takie pancakes najlepiej smakują polane śmietaną i podane z owocami.
Placuszki serowe
- 250 g twarogu (zmielonego),
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek miodu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj ze zmielonym serem, mąką i miodem. Ubite białka dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju smaż placuszki na złoty kolor. Takie pancakes smakują wybornie bez żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, to możesz posypać je cukrem pudrem.
Słodkie placuszki z jabłkami
- 2 szklanki mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki miodu,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3 kwaśne jabłka,
- niewielka szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, miód, mleko, jajka i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera. Do ciasta dodaj jabłka i zamieszaj całość łyżką. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pancakes zaraz po zdjęciu z patelni, połóż na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki z jabłkami podawaj posypane cukrem pudrem – tak smakują najlepiej.